Teraristika-hr

Glodavci => Miševi => Autor teme: Rattus - Srpanj 27, 2011, 23:09:36 poslijepodne

Naslov: Miš / Mus musculus
Autor: Rattus - Srpanj 27, 2011, 23:09:36 poslijepodne
Koljeno – Chordata
Razred – Mammalia
Red – Rodentia
Podred – Myomorpha
Porodice – 5
Vrste – 1137
Podrijetlo miša je centralna i južna Azija, ali se zbog svoje prilagodljivosti naselio gotovo po cijelome svijetu.Miš je najrasprostranjeniji sisavac poslije ljudi.
Miševi žive u skupini koja se sastoji od nekoliko ženki i dominantnog mužjaka.
Ovi sisavci se sporazumijevaju cičanjem,teritorij označavaju mirisom i mokraćom.Miševi se uzgajaju kao kućni ljubimci,hrana te kao pokusne životinje.
Veličina odraslog miša je oko 7cm bez repa,a može težiti do nekih 60g.
Životni vijek im je 2-3 godine.
Miševi su kao i štakori svejedi pa ih se može hraniti raznim sjemenjem,voćem,povrćem,psećom ili mačijom hranom,a najbolje je davati od svega po malo.Vodu je najbolje držati u pojilicama jer će vodu u posudicama proliti ili je u igri zatrpati piljevinom.

Kako izgleda zdravi miš?

Miš prije svega mora biti živahan i aktivan,mora imati čisto,sjajno krzno te čistu kožu na ušima i repu.Oči i nos trebaju biti čisti, također usta te analno područje moraju izgledati čisto i suho.
Pri kupnji miševa svakako obratite pozornost na smještaj i čistoću istoga.


Smještaj i uzgoj

Kavezi bi trebali biti napravljeni od mreže sitnog oka ili to može biti neki akvarij s poklopcem od mreže.Treba uzeti u obzir da je miš glodavac i sitna životinjica pa je s toga majstor za bježanje iz nastambe.
Miševi se drže uvijek u paru ili 3-5 ženki sa jednim mužjakom.Možete ih držati i više komada zajedno no onda  životni prostor treba biti veći i treba uzeti u obzir da će ukoliko je više od jednog mužjaka u istom kavezu  vrlo vjerojatno doći do tučnjave,a takva tučnjava zna završiti smrću slabijeg mužjaka ( nije pravilo, ali ako vidite da se ne podnose bolje ih je razdvojiti).
Za recimo 3-4 ženke i jednog mužjaka biti će dovoljan prostor 40x30x30cm.
Spol se razlikuje po tome što ženka ima manji razmak između analnog i genitalnog otvora,a kod mužjaka se nakon 6 tjedana starosti vide i testisi.Ženke postaju spolno zrele već sa 6 tjedana , mužjaci sa nekih 8 tjedana.
Spolno zreli mužjaci u mokraći sadrže feromone pa s toga treba paziti na higijenu nastambi i čistiti barem jednom tjedno kako ne bi došlo do nepotrebnih neugodnih mirisa.
Ženka u prosjeku koti do 15 puta godišnje i može ostati skotna 24h nakon okota.
Skotnost traje 19-21 dan,a zatim se rađaju  mladi koji su potpuno bez dlake te gluhi i slijepi no za samo 2 tjedna oni će izgledati potpuno kao roditelji.
Miševi čim otvore oči počinju grickati krutu hranu no kao i štakori do nekih 3-4 tjedna trebaju majčino mlijeko.
Ukoliko ne želite legla imati konstantno mužjaka odvojite u zaseban kavez,ali ženki svakako pridružite barem još jednu ženku ( ako držite zajedno samo jedan par) – miševi su društvene životinje, a i ženke će si međusobno pomagati oko mladih.

Napomena: Ako temperatura padne ispod 15°C miševi se neće pariti,idealna temperatura je 18-26°C
Naslov: Odg: Miš / Mus musculus
Autor: dita - Kolovoz 13, 2011, 11:24:44 prijepodne
Imala sam miša, dobri su ali brzo uginu :(
Naslov: Odg: Miš / Mus musculus
Autor: nevermin91 - Siječanj 30, 2013, 15:29:46 poslijepodne
miš, najbolji kućni ljubimac (:
Naslov: Odg: Miš / Mus musculus
Autor: xkovax - Kolovoz 16, 2014, 08:45:21 prijepodne
Jedno pitanje i za ovu rubriku... tj. vajda sam na pravom mjestu... koliko je isplativo uzgajat miševe zbog jedne zmije ili se više issplati kupovat ih,,, inaće sam iz Bjelovara pa ako neko prodaje iz okolie da se pripremim
Naslov: Odg: Miš / Mus musculus
Autor: Bruno - Kolovoz 16, 2014, 10:19:32 prijepodne
Nije baš isplativo zbog jedne zmije uzgajati miševe.
Naslov: Odg: Miš / Mus musculus
Autor: xkovax - Kolovoz 16, 2014, 16:16:49 poslijepodne
pa istina nije... ali opet s druge strane znaš provjereno što jede, a kad se 30.9 preselim u kuću imat ću dosta mjesta te mi to neće biti problem a i mislim da nije to preteško pa bi ostatak podjelio ljudima s foruma, pošto me zarada ne zanima!