Teraristika-hr

Egzotične životinje => Gušteri => Autor teme: Bruno - Studeni 23, 2014, 14:34:58 poslijepodne

Naslov: Correlophus ciliatus-novokaladonijski gekon
Autor: Bruno - Studeni 23, 2014, 14:34:58 poslijepodne
CORRELOPHUS CILIATUS

OPIS:
Ovo je mirna vrsta guštera, koja je vrlo jednostavna za držanje te ja zato smatram da je super za početnike. Ovo je arborealna vrsta guštera, što znači da najviše vremena provodi u krošnjama drveća, grmlju i sl. Nastanjuje šume Nove kaladonije, tamo temperature nisu visoke.
Životni vijek im je oko 15 godina, a mogu narasti oko 20 centimetara. Mjenjaju boju prema svojem raspoloženju. Ako im pružimo dovoljno pažnje, možemo ih pripitomiti da se osječaju ugodno na rukama, a ne da bježe. Noćna je životinja te danju miruje i spava. Zbog toga što je noćna životinja, nisu mu potrebne UV lampe i neonke, tj. dodatno ocvijetljenje u terariju mu smeta, za grijanje je najbolje koristiti noćne žarulje ukoliko je to potrebno.

TERARIJ, TEMPERATURA I VLAGA:
Ovo je arborealna vrsta guštera te joj tako trebamo urediti terarij. Terarij treba ići u visinu te bi za jednu odraslu jedinku trebao terarij barem 30x30x45 cm (dxšxv). U terarij trebamo postaviti puno grana jer se ova vrsta obožava penjati po granama, lišću i sl. Ako uzimamo grane iz prirode prije nego što ih postavimo u terarij, trebamo prokuhati i ispeći u pećnici. U terarij trebamo staviti umjetno bilje ili možemo i pravo bilje, ali jako moramo paziti da pravo bilje nije otrovno, odgovaraju li toj biljci uvjeti u terariju i puno je teže održavati pravo bilje. Ja osobno koristim umjetno bilje, jer mi ga je puno lakše održavati. Kao podlogu koristim kokosov treset. U trariju uvijek treba biti dostupna plitka posuda s vodom. Idealna dnevna temperatura u terariju bi trebala biti između 24-27*C, a noćna temperatura oko 22*C. Temperatura NIKAKO nesmije prelaziti 27*C jer na višoj temperaturi jako brzo ugibaju, to je problem ljeti te terarij trebamo smjestiti u najhladniji dio stana. Ako nam temperatura u sobi u kojoj se nalazi terarij pada ispod 23*C, trebamo postaviti noćnu lampu da ga grije, ne postavljamo dnevnu jer ovoj vrsti smeta dodatno osvijetljenje. Zbog toga što žive u šumama u kojima je vlaga dosta visoka, i vlaga u terariju bi trebala biti oko 70-80%, lišće u terariju je potrebno prskati jednom dnevno, najbolje navećer, jer ova vrsta najčešće pije kapljice vode s lišća, ali isto tako piju i iz posude za vodu te je obavezna. Vlagu održavamo prskanjem terarija i postavljanjem posude za vodu. Trebamo koristiti termometar i higrometar.

HRANA:
Kao i većina guštera, i ova vrsta se hrani kukcima: žoharima( B. lateralis i B. dubia), cvrčcima, skakavcima i crvima brašnarima. U posudi s hranom treba imati uvijek dostupno dovoljno hrane. Trebamo kombinirati nekoiko vrsta kukaca kako bi gekonova prehrana bila što raznovrsnija, tj. što više slična onoj u prirodi. Ova vrsta se uz kukce, obavezno mora hraniti i voćnim kašicama, može se hraniti sa onima za bebe, pravima za ciliatuse i dobro zgnječenom bananom. Kašica uvijek treba biti dostupna u terariju kako bi gušter lickao kada god to želi. Kukcima je potrebno dodavati svaki 3 dan dodatke prehrani za guštere, calcium+D3 i multivitamin, to je OBAVEZNO! Kašicu je potrebno postaviti u nekakav čep i sl., kašicu je potrebno mjenjati svaki dan kako nebi došlo do plijesni.

ZAKLJUČAK:
Ovo je prekrasna i zanimljiva vrsta, koja uz malo truda može biti odličan kućni ljubimac. Kao i za sve životinje, morate se zapitati što ćete učiniti sa životinjom kada ćete ići na godišnji odmor i sl, kome ćete ju ostaviti. Mislim da će vam biti vrlo zanimljiv i simpatičan te da ćete uživati u druženju s ovom prekrasnom vrstom.

Fotografije mojeg mališana  :smiley:!
Naslov: Odg: Correlophus ciliatus-novokaladonijski gekon
Autor: Bruno - Studeni 23, 2014, 14:36:23 poslijepodne
Evo još fotografija  :laugh:.
Naslov: Odg: Correlophus ciliatus-novokaladonijski gekon
Autor: Paloco - Studeni 23, 2014, 14:45:59 poslijepodne
 :smil42c642f95f382:
Naslov: Odg: Correlophus ciliatus-novokaladonijski gekon
Autor: Python - Studeni 23, 2014, 14:49:53 poslijepodne
Super i pocuan tekst  :smil42c642f95f382:
Naslov: Odg: Correlophus ciliatus-novokaladonijski gekon
Autor: Bruno - Studeni 23, 2014, 15:06:21 poslijepodne
Hvala dečki  :laugh:!
Naslov: Odg: Correlophus ciliatus-novokaladonijski gekon
Autor: GeckoLover - Kolovoz 12, 2015, 12:21:41 poslijepodne
Jesteli znali da su Crestiji smatrani izumrlima do '95 kada su ponovo otkriveni u šumama Nove Kaladonije?
Naslov: Odg: Correlophus ciliatus-novokaladonijski gekon
Autor: Doge - Studeni 11, 2015, 10:47:49 prijepodne
Gdje mogu nabaviti jednog za sebe u hr.
Naslov: Odg: Correlophus ciliatus-novokaladonijski gekon
Autor: Bruno - Studeni 12, 2015, 08:57:14 prijepodne
Pozdrav Doge!  :smil4094cdc20fce7:
Ja imam malisane Crested gekona iz vlastitog uzgoja. Izlegli se prije tjedan dana, uskoro ce biti spremni za nove domove. Za vise informacija mi se mozes javiti na email berticbruno@gmail.com.
Naslov: Odg: Correlophus ciliatus-novokaladonijski gekon
Autor: pero1994 - Prosinac 13, 2015, 16:57:36 poslijepodne
Jako poucno i zanimljivo ko i uvijek,od tebe sve najbolje bruno!  442.gif
Naslov: Odg: Correlophus ciliatus-novokaladonijski gekon
Autor: Bruno - Prosinac 13, 2015, 16:59:57 poslijepodne
Hvala puno kolega!  :smil4094ce494fac7:  :smil42c642f95f382: