Tema: Hadronyche Sp.  (Posjeta: 2700 )


Offline ViD0

 • Faca na forumu
 • *****
 • Postova: 1375
 • Kronično nenaspavan
« : Prosinac 09, 2010, 01:17:24 prijepodne »
Hadronyche ( versuta , formidabilis...)

Familia: Hexathelidae
Subfamilia: Atracinae
Genus: Hadronyche

Prvo o rodu Hexathelidae :

Ti pauci su srednje do velike veličine, s tijelom duljine u rasponu od 1 cm do 5 cm. Tijelo je obično tri puta dulje nego što je široko. Tamno obojeni, u rasponu od crne do tamno metalik plave, sa sjajnim oklopom koji pokriva prednji dio tijela. Kao i ostali pauci vrste Hexathelidae kojima pripadaju, imaju uglavnom duge spinerete, a to se posebno odnosi na A. robustus. Kao i drugi Mygalomorphae, ovi pauci imaju "zube" koji stoje ravno prema dolje i ne prelaze jedni druge. Oni imaju dovoljno otrova u žlijezdama koje se nalaze u cijelosti u chelicerama . Njihovi zubi su veliki i moćni. Iako su relativno mali u odnosu na prave tarantule , s njima se nesmije rukovati bez uzimanja znatne mjere opreza, jer njihovi zubi mogu probiti nokte i meke cipele, cime mogu rezultirati vrlo opasnim posljedicama.Najvise ih ima u Australiji, Novom Zelandu i Aziji.


Vrlo je malo teksta o rodu Hadronyche , pa cu staviti sto sam " izguglao" :

Proglasen kao najotrovniji pauk na svijetu , Ugrizi su najcesci tijekom ljeta i jeseni kada muzjaci napustaju svoja sklonista u potrazi za zenkama . Slucajni susreti s lutajucim muzjacima se najcesce dogadaju u vrtovima,kucama garazama i ostavama ; u dodiru istih sa zemljom ili pukotinama u betonu .

Ugriz je vrlo opasan i moze uzrokovati ozbiljne sipmtome pa cak i smrt , do 13 dana od ugriza.Otrov prvenstveno djeluje na primate ( ljude ) , dok na ostale sisavce kao sto su psi i macke ne djeluje u tolikoj mjeri te su oni relativno otporni.


Muzjak tzv " Funnel-Web" pauka je za ljude otrovniji od zenke, iako su istrazivanja na zivotinjama to pokazala drugacije. To je zato sto je otrovna komponenta koja u toliko velikoj mjeri pogada ljudski zivcani sustav , prisutna samo u muzjacima ovog pauka. Simptomi ugriza ovog pauka su : lokalna bol, utrnuce usta, povracanje, abdominalna bol, oticanje i prekomjerno izlucivanje sline.Protuotrov je dostupan i nije zabiljezen niti jedan smrtni slucaj od otkrica istoga 1981. g. Koliko je ovaj pauka otrovan pokazuje testiranje vrseno na misevima.Dok je LD50 ( u tokisikologiji je to :  median lethal dose,LD50 tocnije kolicina ili doza otrova potrebna za ubit pola populacije testirane na otrov, najcesce misevi)  za A. robustus ( koji je dosad slovio za najotrovnijeg pauka na svijetu) , 3.3 mg/kg, LD50 za muzjaka vrste  H.versuta je 0.7 mg/kg dok je za zenku taj broj cak 0.5 mg/kg.Ako znamo da je otrov taipana (Oxyuranus microlepidota) toliko jak da sa svojim Ld50 od 0.025 mg/kg ubije oko 100 ljudi , mozete pretpostaviti koliko je jak otrov ovog pauka.Najotrovniji pripadnici su H.versuta, H.formidabilis i H. modesta.Sad znate da ima puno otrovnijih pauka od a.robustusa i phoneutrie nigriventer. :smil42c3e9b74e235:

Slike :

Hadronyche Versuta , muzjak :


Hadronyche modesta ( slika je velika pa cu ostaviti link ) :

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1e/Victorian_funnelweb.jpg/690px-Victorian_funnelweb.jpg

Hadronyche formidabilis :


Hadronyche infensa :


Hadronyche Valida :Zanimljiv clanak o otrovu A.robustus-a i ispitivanju istog ( ima dosta za citati, strucni su pojmovi i jako je opsiran tekst):
http://www.inchem.org/documents/pims/animal/atrax.htm
« Zadnja izmjena: Prosinac 09, 2010, 12:29:11 poslijepodne Grix »
i5 2500k @ 4.2 Ghz (Prolimatech Super Mega - Cm Excalibur @ 7V )  Asus P8P67,  2x2 GB DDR3 Gskill RipjawsX @ 1600 Mhz , Gigabyte GTX 480 under Accelero Xtreme Plus, Kingston 80GB SSD M+,  WD 320 GB black, Asus Xonar DG 5.1, Corsair TX650 ,  Chieftec Aegis BT fully modded ( 4x120 mm Scythe SS)

Offline Grix

 • Administrator
 • Faca na forumu
 • *****
 • Postova: 2651
« Odgovori #1 : Prosinac 09, 2010, 12:29:33 poslijepodne »
Odlično, treba nam takvih članaka  :smil42c642f95f382:

Offline Dadinho

 • Zasluženi član
 • ***
 • Postova: 231
« Odgovori #2 : Srpanj 21, 2011, 20:55:04 poslijepodne »
Odlično, treba nam takvih članaka  :smil42c642f95f382:

potpisujem :)