Tema: Corallus hortulanus  (Posjeta: 13053 )


Offline Paris Reptiles

 • Ex Parisopolis
 • Junior član
 • **
 • Postova: 59
« : Ožujak 08, 2011, 23:47:53 poslijepodne »
Ime Corallus im je dodjeljeno jer su šare na garden phase primjercima neodoljivo podsjećale na koralj
(eng. coral), dok riječ hortulanus dolazi od slične riječi horticulture/hortikultura-uzgoj bilja i cvijeća.
Carlos Linnaeus koji ih je 1758. opisao i nazvao Boa hortulana (lat. Boa enydris) je primjetio žute "mrlje" na glavi jednog primjerka koji ga je podsjetio na vrt.

Do 1997. godine smatralo se da se naziv C.enydris (danas C.hortulanus) odnosi na jednu vrstu. Nakon detaljnijeg proučavanja vrste (karakteristika ljuski, veličine i boje zmija, te mtDNA analize), dr. Robert W. Henderson utvrdio je da je C. hortulanus kompleks od četiri  vrste: C. hortulanus, C. cooki, C. ruschenbergerii i C.grenadensis.   

Ta arborealna vrsta boa savršeno je prilagođena životu na drveću. Boravi na granama drveća i niskog raslinja, hrani se i pije kapljice kiše (koje se nakupe na lišću te sa svoje kože). Pari se i rađa žive mlade u krošnjama kišnih šuma Južne Amerike.

Nastanjuju tropske kišne šume Ekvadora, Kolumbije, Bolivije, Venezuele, Surinama Francuske Gvajane, Brazila i Perua.

One su aktivne noću, vrlo su znatiželjne te mogu narasti od 150  do 200  cm. Životni vijek im nije poznat, ali se pretpostavlja kako će, ukoliko im se pruže kvalitetni uvjeti živjeti preko 20 godina. Kao što sam i ranije spomenuo ova viviparna vrsta (rađa žive mlade), spolno sazrijeva već sa 24 mjeseca, međutim sa parenjem je najbolje pričekati dok ženka ne navrši minimalno 3 godine. Zdrava ženka, koja nije rano stavljena na parenje, na svijet u prosjeku donosi 8 - 15 mladunaca. Iako neke jedinke mogu biti vrlo mirne, zbog svoje agresivne naravi te iznimno dugih zubi, ne preporučuju se početnicima. Svakako bih napomenuo da su mirne jedinke iznimka od pravila.

Posljednjih godina ova vrsta je sve češći izbor zaljubljenika u zmije, a glavni razlog tome je njihova boja. Ona može biti: crvena, žuta, narančasta (colored), te siva, crna, smeđa (garden phase) ili bilo koja kombinacija tih boja zajedno. Dakle, dok su neke jedinke potpuno jednobojne, druge mogu imati svjetlije ili tamnije šare. Npr.žuta može imati crvene, crne ili narančaste šare. Zanimljivo je što se može uočiti kod parenja Amazon tree boa ako su oba roditelja iste boje. Ukoliko su roditelji primjerice crvene boje, postoji velika vjerojatnost da će u leglu osim crvenih  biti i žutih ili narančastih te njihovih manje cijenjenih „garden phase“ mladunaca. Zastupljenost boja u leglu nije moguće predvidjeti.

Budući da ovu arborealnu vrstu često preko dana možemo zateći kako odmara na tlu treba uzeti u obzir da terarij ne bi trebao biti vertikalno orijentiran. Za podlogu  je najbolje koristiti treset, a terarij za ovu vrstu trebao bi biti minimalnih dimenzija  60  x 60 x 60  cm za odrasle, a za primjerke do 6 mjeseci starosti preporuča se terarij 30 x 30 x 30 cm (d,š,v).
Što se uređenja tiče, moramo brinuti o njenim navikama. One ne odmaraju na granama na način na koji to prakticiraju njihovi bliski rođaci - vrsta Corallus caninus (zelena boa ) ili možda nekima poznatija vrsta Morelia viridis (zeleni piton) koji se isprepletu preko samo jedne horizontalne grane, nego se zadržavaju na mjestima gdje se križaju više njih. Na taj način osiguravaju da tijelom osjete veću površinu što im je puno udobnije, te se osjećaju sigurnije. Ukoliko im se pruži dodatan zaklon (npr.sa umjetnim biljem) one će ga rado iskoristiti.
 
Dnevna temperatura bi trebala biti između 26 i 30`C, a budući da ova vrsta ne voli visoke temperature u najtoplijem djelu terarija ona ne bi trebala prelaziti 32 `C.
Noćna temperatura trebala bi biti oko 25`C.
Ako se za postizanje željene temperature u terariju koriste žarulje, preko njih  se obavezno mora staviti zaštitna mrežica. Kada se uznemiri ili osjeti ugroženom, Amazon tree boa napada izvor topline ili se odluči omotati oko njega što može uzrokovati teške opekline.

Vlaga u terariju nikada ne bi smjela pasti ispod 60 %, a u vrijeme presvlačenja treba je povisiti na 90 - 100 %. Ukoliko se ne zadovolje propisani postotci vlage u zraku, mogu se javiti respiratorne infekcije, te problemi sa presvlačenjem kože.
               
Uz redovito špricanje koje će održati potrebnu vlažnost zraka, u terariju mora biti što veća posuda s vodom kako bi imale iz čega piti vodu ili da se po potrebi mogu namočiti.
Iz estetskih razloga, a i zbog boljeg održavanja vlage te da bi se podigla kvaliteta zraka - u terarij se mogu posaditi žive biljke. Tada je prilikom hranjenja potrebno dobro paziti da zmija slučajno ne proguta dio biljke jer bi to za nju (ukoliko je biljka toksična) moglo imati kobne posljedice.

Jedini problem kod hranjenja Amazon tree boa predstavljaju tek rođene zmije koje se u prirodi hrane isključivo arborealnim žabama i gušterima, a kako rastu tako im se mijenjaju prehrambene navike te počinju loviti ptice i glodavce. Tako je i sa primjercima rođenim u zatočeništvu, ali jednom kada prihvate ponuđenog glodavca taj problem nestaje. Imaju vrlo brz metabolizam te ih je do godinu dana starosti (period u kojem zmija najbrže raste) potrebno hraniti svakih 5 - 7 dana, a odrasle primjerke svakih 7 - 10 dana. Ukoliko zmija nije defecirala nakon 3 - 4 obroka, tada je potrebno poduzeti određene mjere kako bi joj potakli probavu te izbjegli prolaps završnog dijela probavnog sustava ili povraćanje hrane koji mogu biti pogubni.
 
Kroz selektivan uzgoj nastala su tek dva dokazana morfa (tiger i leopard ). Te se po tom  pitanju u bliskoj budućnosti očekuju mnoga uzbuđenja koja će i ovako atraktivnu vrstu učiniti još privlačnijom.


Eng. Amazon tree boa, Boom boa, i domaći naziv Vrtna boa.
Meni osobno najdraža vrsta  u koju sam se zaljubio ponajprije zbog polimorfizam koji je u zmijskom svijetu upravo kod njih najzastupljeniji, arborealne su i rijetko silaze sa grana, a svojim karakterom obaraju s nogu ;)
To je onak, na prvu, a kad krenete sa njima to postaje neopisiv gušt pun iznenađenja...Pozitivnih naravno :)

Riječ je o vrsti koja nastanjuje tropski pojas Južne Amerike, aktivne su noću i mogu narasti do 2 m iako se najčešće zaustavljaju na 1.5 m.
Kasnije ću malo opširnije o njima, a do tad koja fotka-
Rondo, mužjak CB`08.Možda ne izgleda nešto osobito atraktivno, no njegov potencijal je ubojit...

I kratki video koji otkriva njegov karakter :)


Danas sam radio neke rošade po sobi pa mi nije ostalo cajta za poslikat sve što sam htio, al uglavnom bit će fotki ostatka ekipe za koji dan ;)
Pozz« Zadnja izmjena: Ožujak 16, 2011, 07:33:19 prijepodne Grix »

Offline maya18

 • Global Moderator
 • Faca na forumu
 • *****
 • Postova: 3877
 • Zauvijek dijete :)
« Odgovori #1 : Ožujak 09, 2011, 08:20:05 prijepodne »
 :shocked: :shocked:

Predivan je!!

Marta

 • Gost
« Odgovori #2 : Ožujak 09, 2011, 12:44:16 poslijepodne »
Rondo mi djeluje oooooopako  :smil4093e55a600bb:

Offline ViD0

 • Faca na forumu
 • *****
 • Postova: 1375
 • Kronično nenaspavan
« Odgovori #3 : Ožujak 09, 2011, 13:58:01 poslijepodne »
gledam sad video, jel to on iz cista mira tako ili ? Jel ako je hvala ali ne hvala, onda je fino agresivan iako lijepo izgleda
i5 2500k @ 4.2 Ghz (Prolimatech Super Mega - Cm Excalibur @ 7V )  Asus P8P67,  2x2 GB DDR3 Gskill RipjawsX @ 1600 Mhz , Gigabyte GTX 480 under Accelero Xtreme Plus, Kingston 80GB SSD M+,  WD 320 GB black, Asus Xonar DG 5.1, Corsair TX650 ,  Chieftec Aegis BT fully modded ( 4x120 mm Scythe SS)

Offline Grix

 • Administrator
 • Faca na forumu
 • *****
 • Postova: 2651
« Odgovori #4 : Ožujak 09, 2011, 14:43:56 poslijepodne »
Fatalno lijepa  446   :smil42c642f95f382:
« Zadnja izmjena: Ožujak 09, 2011, 14:49:24 poslijepodne Grix »

Offline Paris Reptiles

 • Ex Parisopolis
 • Junior član
 • **
 • Postova: 59
« Odgovori #5 : Ožujak 09, 2011, 17:31:08 poslijepodne »
gledam sad video, jel to on iz cista mira tako ili ? Jel ako je hvala ali ne hvala, onda je fino agresivan iako lijepo izgleda

Nije iz čista mira, majstor se osjetio ugroženim, a taj "napad" je njihova karakteristična defanzivna strategija.
Na snimci se ne vidi al ispred njega je moja ruka, zapravo isprovocirao sam "napad" za kameru ;)
Inače on je puno nervozniji u odnosu na ostale hortulanuse iz moje kolekcije, a to je čisto zato jer sam ga uzeo od lika koji ga je teže zapostavio.
Kod njih ključnu ulogu ima socijalizacija u najranijoj dobi, pogotovo kod agresivnijih primjeraka kao što je Rondo.
Uglavnom dalo bi se i njega dovest u red samo treba biti uporan.

Offline Paris Reptiles

 • Ex Parisopolis
 • Junior član
 • **
 • Postova: 59
« Odgovori #6 : Ožujak 15, 2011, 00:05:03 prijepodne »
Sljedeći je Massai, mužjak CB`07.Ovo je trenutak u kojem se ne guraju ruke u terarij ;)
Offline IggyOS

 • Faca na forumu
 • *****
 • Postova: 1122
  • Moj site
« Odgovori #7 : Ožujak 15, 2011, 00:29:05 prijepodne »
Majstore, svaka čast... ja ju ne bih kod sebe. Ako grizeš ruku koja te hrani... traži hranu dalje...
Jako je lijepa za gledanje :smil42c642f95f382:
:smil42c3e6c5643c8:  :smil4093e9407d26a:  :smil433b215800017:

Offline Paris Reptiles

 • Ex Parisopolis
 • Junior član
 • **
 • Postova: 59
« Odgovori #8 : Ožujak 15, 2011, 02:08:52 prijepodne »
Majstore, svaka čast... ja ju ne bih kod sebe. Ako grizeš ruku koja te hrani... traži hranu dalje...
Jako je lijepa za gledanje :smil42c642f95f382:

Ma nisu oni tako strašni  kako se čini, a nisu ni puno agresivniji od Zelenih pitona.
Traže mrvu drugačiji  pristup, a u konačnici i ako ugrize neće napravit štetu ni blizu kakvu bi napravio Chondro iste veličine ;)

Offline Paris Reptiles

 • Ex Parisopolis
 • Junior član
 • **
 • Postova: 59
« Odgovori #9 : Ožujak 15, 2011, 13:59:53 poslijepodne »
Samba, albino 0.1 CB `08.Šalim se, za sad još nema trega albinuzmu kod hortulanusa ali se u prodaji pojavio hypomelanistic primjerak.
U teoriji hypomelanistic se odnosi na one primjerke kod kojih je melanin potpuno ili djelomično odsutan, što je kod Sambe očigledno.
Iako ona spada u tu kategoriju radi se o zmiji koja košta 200-250 € (beba) dok je cijena Hypo primjerka 3000$ a nije ništa atraktivniji.

Evo pa procjenite, na slici je upravo taj Hypo-


Offline Grix

 • Administrator
 • Faca na forumu
 • *****
 • Postova: 2651
« Odgovori #10 : Ožujak 15, 2011, 14:33:18 poslijepodne »
Zaista prekrasni primjerci...koje su agresivne, a koje ne, pri tom mislim na hendlanje?  :cool:

Offline Pros

 • Senior član
 • ****
 • Postova: 296
« Odgovori #11 : Ožujak 15, 2011, 17:22:15 poslijepodne »
Stvarno lijepe zmije .Daj malo napiši kakve su za držanje tvoje osobno iskustvo ,vlaga ,temperatura ,hranjenje ,dali imaš unutra pravo bilje ili mi se pričinilo?

Offline maya18

 • Global Moderator
 • Faca na forumu
 • *****
 • Postova: 3877
 • Zauvijek dijete :)
« Odgovori #12 : Ožujak 15, 2011, 19:09:00 poslijepodne »
Massai mi je najljepši, izgleda skroz zločesto  maja-030

Offline schrenkii

 • Senior član
 • ****
 • Postova: 273
« Odgovori #13 : Ožujak 15, 2011, 19:39:23 poslijepodne »
I'm n luv  maja-030
Neznam koja mi je ljepša  442.gif ....sad si me iznenadio sa cijenom mislio sam da su puno skuplje

Offline IggyOS

 • Faca na forumu
 • *****
 • Postova: 1122
  • Moj site
« Odgovori #14 : Ožujak 15, 2011, 21:13:11 poslijepodne »
Samba mi je ful kul  maja-030  :smil42c642f95f382:
:smil42c3e6c5643c8:  :smil4093e9407d26a:  :smil433b215800017: