Tema: Rod Psalmopoeus  (Posjeta: 5553 )


Offline blacid

 • Global Moderator
 • Faca na forumu
 • *****
 • Postova: 2002
« : Srpanj 08, 2011, 14:51:20 poslijepodne »
Rod PsalmopoeusPorodica: Theraphosidae
Podporodica: Aviculariinae
Rod: Psalmopoeus
Vrste: Psalmopoeus affinis
           Psalmopoeus cambridgei  (Trinidad Chevron)
           Psalmopoeus ecclesiasticus
           Psalmopoeus emeraldus
           Psalmopoeus intermedius
           Psalmopoeus irminia (Venezuelan Suntiger)
           Psalmopoeus langenbucheri
           Psalmopoeus maya
           Psalmopoeus plantaris
           Psalmopoeus pulcher (Panama Blond)
           Psalmopoeus reduncus (Costa Rican Orangemouth)
           Psalmopoeus rufus


Rasprostranjenost:  viši slojevi tropskih šuma Trindada, Venezuele, Paname, Costa Rica
Životni vijek: ženke 12 do 15 godina 
Vlažnost: 75% - 85%

Temperament: dosta agresivan, defenzivan, nepredvidljiv
Jačina otrova: srednje jačine, ali medicinski zanemariv
Od 12 vrsta u rodu Psalmopoeus, svega 4 dostupne su za držanje u zatočeništvu i to najčešće P.irminia i P.cambridgei, dok se P.pulcher i P.reduncus rijeđe pojavljuju.

Psalmopoeus cambridgei, porijeklom iz Trinidada (naziva se i Trinidad Chevron), je najveći pripadnik ovog roda sa ženkama koje narastu čak i 18-20 centimetara. Njihovo boju teško je precizno opisati,  maslinasto zelena  do krem uz neobične narančasto žute šare na nogama (kao i P.irminia). Na početku su više oker boje dok kako rastu poprimaju sve maslinastije i srebrnkastije nijanse.

Psalmopoeus irminia, porijeklom iz Venezuele (često se naziva Venezuelan Suntiger), mnogi smatraju jednom od najljepših tarantula zbog jarkih narančasto žutih šara koje se izuzetno ističu na inače crnim dlačicama. Ženke u prosjeku dosežu veličinu od 13 do 15 centimetara.

Psalmopoeus pulcher je vrsta porijeklom iz Paname (otuda i naziv Panama Blond), maksimalne veličine odraslih ženki od 13 do 15 centimetara. Noge i karpaks su im krem boje sa crvenkastim i zlaćanim odsjajem, dok je abdomen prekriven crnim dlačicama (dok su maleni djelomično, a kod starijih je potpuno crn). Kao i P.irminia i P.cambridgei, i ova vrsta ima neobične narančasto žute šare na nogama, ali su jedva vidljive.

Psalmopoeus reduncus je prijeklom iz Costa Rica (nazivaju ju Costa Rican Orangemouth). Zlatno smeđe su boje, dok odrasle ženke imaju i crvenih dlačica, osobito u području usta.  Ženke su najčešće 13 do 16 centimetara, dok ponekad dosegnu i 18 centimetara raspona nogu.


Odlični su pletači i, iako u prirodi žive u pukotinama visoko na drveću, nerijetko će u terariju isplesti tunel tik iznad zemlje ili čak i djelomično ispod zemlje.

Kao što je i vidljivo iz građe njihova tijela, arborealne su vrste, stoga im je u terariju potrebnija visina nego dužina i širina te bi terarij dimenzija 30x30x40cm (DŠV) bio dostatan za odraslu jedinku. Osim tankog sloja treseta i što više granja za penjanje, u terarij je nužno staviti što veću posudu s vodom kako bi se što lakše postigla vlažnost od 75 do 85%.  Neke jedinke redovito piju vodu iz posude dok druge pak nikada ne silaze na treset, stoga je povremeno potrebno i prskati u terarij kako bi se, uz održavanje odgovarajuće vlažnosti,  omogućilo tarantuli da pije sa stjenki ili dekoracija.

Što se tiče temperamenta, smatraju se agresivnijima, a najlakše ih je opisati kao nešto nepredvidljivije nego ostale tarantule. Kako nemaju iritirajuće dlačice, vrste iz ovog roda se brane ugrizom. Ukoliko su u opasnosti, većinom će se brzo pokušati skloniti u sigurnost svoje mreže, ali jednako brzo se mogu podići na zadnje noge u prijeteću pozu, raširiti zube te lupati prednjim nogama kao upozorenje. Vrlo  su aktivne tarantule: ukoliko nisu u periodu pred ili nakon presvlačenja, skoro svaku večer izlaze iz svoje mreže i obilaze cijeli terarij u potrazi za hranom, bez obzira na rasvjetu, dok su ponekad ponekad vidljive i preko dana. Imaju strašan apetit, vrlo su agresivni lovci tako da za plijenom jure i skaču po cijelom terariju te izuzetno rijetko odbijaju hranu.  Dok su maleni, bez problema napadaju i nešto veći plijen, stoga brzo rastu.

Mužjaci su spolno zreli sa otprilike dvije godine starosti i tada su znatno drugačijih boja od ženki. Nakon parenja, ženka polaže kokon sa 80-200 jaja iz kojega prvi mališani izlaze 10ak tjedana kasnije.

Zbog izuzetne brzine i nepredvidljivosti, tarantule iz ovog roda su prikladnije za  osobe koje koji ipak imaju nekakvog iskustva u držanju arborealnih vrsta, ali su zbog agresivnosti prema hrani te 'otpornosti' (nisu toliko osjetljive na promjenu vlažnosti) prikladne i za početnike. 
« Zadnja izmjena: Srpanj 08, 2011, 15:36:42 poslijepodne Grix »

Offline blacid

 • Global Moderator
 • Faca na forumu
 • *****
 • Postova: 2002
« Odgovori #1 : Srpanj 08, 2011, 14:53:27 poslijepodne »
P.cambridgei

 
parenje (preuzeto sa http://www.arachnoboards.com/ab/showthread.php?t=39598&highlight=cambridgei+mating&page=5)P.cambridgei i P.irminia

P.irminia


parenje (slikao IggyOS)

Offline blacid

 • Global Moderator
 • Faca na forumu
 • *****
 • Postova: 2002
« Odgovori #2 : Srpanj 08, 2011, 14:57:08 poslijepodne »
« Zadnja izmjena: Srpanj 08, 2011, 18:34:58 poslijepodne blacid »