Tema: Grammostola pulchripes  (Posjeta: 2291 )


Offline mata biolog

  • Senior član
  • ****
  • Postova: 334
« : Studeni 18, 2011, 23:22:15 poslijepodne »
Grammostola pulchripes (Chaco golden knee)


Porodica: Theraphosidae
Podporodica: Theraphosinae
Rod: Grammostola
Vrsta: Grammostola pulchripes


Rasprostranjenost i stanište: Paragvaj, Argentina; terestrijalna vrsta
Životni vijek:    ženke do 20 godina   
Temperatura: 22 – 30°C
Vlažnost:  60 – 75%
Veličina: 18 – 21 cm
Rast: vrlo sporo
Temperament: vrlo mirna vrsta, međutim ima i svojih žutih minuta kada pokazuje oštar temperament; kada se osjeća ugroženom baca iritirajuće dlačice
Jačina otrova: medicinski zanemariva   


Vrlo je vjerojatno da ćete ovu vrstu naći i pod znanstvenim nazivom G. aureostriata, međutim taj se naziv u zadnje vrijeme više ne koristi. Naziv aureostriata je izvedenica  od latinskih riječi aureus = zlatan i striatus = prugast, što ujedno i opisuje sam izgled tarantule, dakle ima zlatne pruge na koljenima, smeđi karapaks kao i abdomen koji se presijava zlatnim nijansama.

Ova vrsta je terestrijalna što znači da za svoje stanište odabire tlo, dok manji primjerci imaju tendenciju kopanja i pravljenja skloništa ispod razine površine. Odrasle primjerke se u zatočeništvu najčešće (kao i druge terestrijalne tarantule) preporuča držati u terariju dimenzija 40x30x30 cm (DxŠxV) s tresetom debljine 10-ak cm, a uz to im treba osigurati i sklonište u vidu kokosa, umjetnog ili prirodnog cvijeća te, naravno, posudicu s vodom prikladnu veličini tarantule. Dok su još mali preporuča se vlaženje treseta, ali i izrazito dobra ventilacija kako ne bi došlo do razvoja plijesni, grinja ili bakterija koje bi mogle negativno djelovati na tarantulu.

Vrste iz roda Grammostola su najčešće vrlo mirne i ne pokazuju znakove nervoze i stresa osim ako ih se uznemiruje, ali sve uvijek ovisi o pojedinoj jedinki. Zbog svoga mirnog karaktera to je vrsta koja se gotovo uvijek preporuča početnicima.

Iako ih se smatra vrstama koje znaju postiti i par mjeseci, ja osobno do sada nisam imao takvih iskustava, uvijek su zainteresirane za klopu, osim pred presvlačenje. Na početku, dok je bila nekih 1 cm, hranio sam je brašnarima (Tenebrio molitor), a kasnije sam ju počeo hraniti kvalitetnijom hranom - lateralisima (Blatta lateralis koji se smatraju bogatim izvorom proteina i ugljikohidrata s malim udjelom masti) koji su idealni za zdrav i kvalitetan razvoj jedne tarantule.

Razmnožavanje ove vrste je relativno lako te u kokonu nakon uspješnog parenja najčešće bude oko 500 – 600 malaca.


-slike iz vlastite kolekcijeizvor http://i461.photobucket.com/albums/qq331/EagleBoas/Tarantulas/IMG_1702.jpg

Literatura:
http://en.wikipedia.org/wiki/Grammostola_pulchripes
http://gregsdragons.wordpress.com/2009/11/15/grammostola-pulchripes-care-sheet/
http://www.care-sheet.com/index/Grammostola_pulchripes
http://thebts.co.uk/forums/showthread.php?5079-Changes-to-the-nomenclature-of-some-Grammostola-species
« Zadnja izmjena: Studeni 19, 2011, 07:59:22 prijepodne Grix »
0.0.1 Brachypelma klaasi
0.1.0 Brachypelma boehmei
0.1.0 Trixopelma ockerti
0.0.1 Avicularia avicularia
0.0.2 Tapinauchenius cupreus