Tema: Pictus gekon (Paroedura pictus)  (Posjeta: 1897 )


Offline Bruno

  • Senior član
  • ****
  • Postova: 319
« : Srpanj 18, 2015, 15:21:57 poslijepodne »
Paroedura pictus

Prirodno stanište:
Priorodno stanište ove vrste je Madagaskar. Ondje se zadržavaju na sušim prostorima gdje vlaga nije pretjerano visoka. Zadržavaju se na obalama i mjestima gdje ima stjena, grana i pukotina u kamenju. U tim pukotinama provode dan, a noću izlaze u lov. Ovo je noćna vrsta gekona. Velika večina gmazova koja živi na Madagaskaru je zaštičena i nalazi se na CITES listi. Ova vrsta nije ugrožena, te se ne nalazi na CITES listi i ne trebaju nikakvi papiri za njeno legalno držanje. Latinski naziv im je Paroedura pictus.

Veličina i životni vijek:
Ovo je malena vrsta guštera koja naraste oko 12-16 cm. Mužjaci su veći od ženki i imaju veće glave. Imaju i općenito veće glave u odnosu na tjelo, tj. nisu proporcionalni. Ovo je vrsta gekona srednje veličine i relativno brzo rastu. Životni vijek im je oko 15 godina. Mužjaci postaju spolno zreli već sa 4-6 mj., ali najbolje je još malo pričekati za parenje. Ženke postaju spolno zrele nešto kasnije. Nakon 4-6 mj. mužjacima počinju rasti "jaja" u kojima se nalaze hemipemisi. Tako možemo utvrditi spol. Spol još možemo odrediti prema porama koje se nalaze iznad analnog otvora (imaju ih samo mužjaci, ne ženke). Prije nego što nabavite životinju, trebate promisliti jel možete držati životinju tjekom cjelog njenog životnog vijeka, u ovom slučaju oko 15 godina.

Karakter:
Ovo je malena i plašljiva vrsta gekona koja ne voli baš pretjerano "natezanje" po rukama. Na neki način su "divlji", a po gotovo mlade i nove jedinke. Kada postanu odrasli se smire i budu mirniji. Mlade i nove jedinke su najčešće pod stresom pa im trebamo osigurati dovoljno skrovišta u terariju.
Ako se potrudite, možete ih naučiti i na ruke, ali ja nebi baš preporučao jer nisu baš za to. Karakter ovisi od jedinke do jedinke. Neke su mirne, a neke divlje.

Terarij:
Ovo je vrsta koja dolazi s Madagaskara gdje živi na obalama na kojima prevladavju stjene i sličan okoliš. Zadržavaju se na podu što znaći da su terestrijalni. Tako im trebamo i urediti terarij. Terarij za jednu odraslu jedinku treba biti dimenzija 40x30x30 cm (DxŠxV). Možete držati i više jedinka u istom terariju, ali naravno da onda terarij treba biti veći. Za skupinu od 1 mužjaka i 2 ženke treba terarij dimenzija 60x40x40 cm. Nikako ne smijemo držati dva mužjaka u istom terariju, jer su teritorijalni. U terariju treba biti dobra ventilacija, tj. prozračnost. Bebe se mogu držati u malim plastičnim kutijama. Kod beba trebamo kao podlogu koristiti papirnate ubruse jer mogu progutati komadiće pjeska što uzrokuje probavne smetnje, a na kraju u najgorem slučaju i smrt. Kod odraslih i većih jedinki koristimo pjesak. Kao podlogu znaći možemo koristiti pjesak, treset... Ali po meni je najbolji samo pjesak, makar možemo i kombinirati te dvije vrste podloge. U terarij trebamo postaviti i nekoliko skrovišta, da se ima negdje skloniti i imati mir. Tu nam može poslužiti kamenje, grane, kore i sl. U terarij možemo staviti i bilje koje obitava na takvoj klimi. Najbolji za to su sukulenti. U terarij obavezno trebamo postaviti posudu za vodu koja služi kao izvor vode i pomaže u održavanju pravilne vlage. Trebamo postaviti i posudu za hranu. Terarij može biti od stakla ili iverala, a možemo i konbinirati.

Temperatura i osvijetljenje:
Ova vrsta dolazi iz područja gdje je temperatura relativno visoka. Temperatura na mjestu za sunčanje treba biti oko 30-35C. To se postiže podnim grijačima, grijačim kablovima ili spot žaruljama. Temperatura na ostalim djelovima treba biti oko 22-24C. Temperatura ne smije biti u svim djelovima terarija jednaka, gekon bi trebao moći sam odabrati u kojemu će boraviti u kojem trenutku. Treba postojati razlika u temperaturi između dana i noći. Noćna temperatura treba biti oko 20C. Ovo je noćna vrsta životinje koja najčešće izlazi noći iz svojih skrovišta u potrazi za hranom. Zbog toga što je noćna životinja, ne trebamo koristiti nikakve UV i UVB žarulje u terariju. Dovoljno je danju imati uključen podni grijač na mjesti za sunčanje.

Vlaga:
Ovi gekoni dolaze s područja gdje vlaga nije visoka. Dnevna vlaga je između 30-60%. Tako treba biti i u terariju. Pravilnu vlagu održavamo tako da je kontroliramo putem Termo-hygrometara. To su uređaji na kojima vidimo kolika je vlaga i temperatura. Terarij trebamo špricati svaki 2-3 dan jer ovi gekoni piju kapljice vode sa stranica terarija i dekoracije. U terariju je obavezna posuda sa vodom.

Hrana:
Ova vrsta je isključivo insektojed, što znaći da se hrani živim insektima. Najbolje je koristiti insekte iz kontroliranog uzgoja. Najbolji insekti su žohari (Blatta lateralis i Blaptica dubia), cvrčci, skakavci, brašnari, mali fobasi i sl. Insekti trebaju biti u posudi sa hranom i po terariju. Gekon treba imati uvjek dostupne insekte. Nema količine koju može pojesti, to ovisi kako kada želi. Zato trebaju uvjek biti dostupni da može jesti koliko želi. Ali iz iskustva mogu reći da u prosjeku pojede 4-5 kukaca primjerene veličine. Veličina kukca ne smije biti veća od one između razmaka njegovih očiju. Najbolje bi bilo uzgajati vlastitu hranu. O uzgoju i držanju žive hrane možete pronaći na ovom forumu. Gekonima dajemo isključivo živu hranu. Uz kukce, trebamo davati i minerale i vitamine. Prašimo kukce svaka 3 dana njima. Najbolji su Exo Terra Callcium+D3 i Exo Terra Multivitamin. Ta dva trebamo kombinirati i pridržavati se uputa istaknutih na pakiranju i u uputama.

Zaključak:
Ovo je malena, plaha i zanimljiva vrsta gekona. Preporučio bi je početnicima zbog lakoće držanja. Nije za one koji žele "natezati" životinju po rukama jer je dosta brza, plašljiva i nisu mirni. Nisu zahtjevni niti osjetljivi. Jedino što su brzi i plahi, bez dovoljno skrovišta su pod stresom.
« Zadnja izmjena: Srpanj 18, 2015, 15:27:18 poslijepodne Bruno »

Offline OrtiShirey

  • Početnik
  • *
  • Postova: 2
« Odgovori #1 : Travanj 24, 2019, 10:30:05 prijepodne »
Vous ne savez pas comment m'aider? En ce qui concerne les connaissances que je recherche, je continue à partager ces informations.