Tema: Jemenski kameleon (Chamaeleo calyptratus)  (Posjeta: 3331 )


Offline Bruno

  • Senior član
  • ****
  • Postova: 319
« : Srpanj 21, 2015, 21:24:57 poslijepodne »
Chamaeleo calyptratus

Prirodno stanište:
Jemenski kameleon nastanjuje područje Jemena i Saudijske Arabije. Ondje živi na području gdje vegetacija nije pretjerano bujna i gusta. Možemo ga pronaći na granama raslinja i drveća. Tijekom dana ondje obitavaju, sunčaju se, kreću se, hrane se i sl. Ovo je dnevna vrsta guštera, tj. najaktivnija je danju, a noću spava. Žive na području gdje je vlaga relativno niska, ali nekoliko puta dnevno vlaga poraste i bude visoka. Temperature su visoke, čak do 45C. Noću temperatura zna pasti ispod 15C. Ova vrsta je kao i velika večina kameleona zaštičena, nalazi se na CITES B listi. Kako bi je legalno držali, trebamo imati potvrdu o tome da je legalno uzgojena i da je registrirana. 

Veličina i životni vijek:
Ova vrsta spada u najveće kameleone na svijetu, može doseći duljinu od 60 cm. Mužjaci su veći od ženki, imaju i veću krijestu. Mužjaci u prosjeku narastu 30-50 cm, a ženke 25-35 cm. Krijesta kod mužjaka je duga oko 5 cm, a kod ženki dosta manja, svega 2,5-3 cm. Mužjaci su krupniji i imaju veće glave. Jemenski kameleoni jako brzo rastu, punu veličinu postižu već sa 10 mjeseci. Kameleoni općenito žive kraće od velike večine ostalih gmazova. Mužjaci žive duže od ženki. Životni vjek u idealnim uvijetima je kod mužjaka od 6-10 godina, a kod ženki 3-6 godina ukoliko se pare. Parenje i polijeganje jaja im stvara ogroman stres te im je zbog toga životni vijek dosta kraći.

Karakter:
Kameleoni su plašljive životinje koje ne vole previše kontakte sa ljudima. Jemenski kameleoni su plašljivi te terarij trebamo smjestiti u najmirniji dio našega doma. Ukoliko se odlučite na "pripitomljavanje" kameleona na ruke, trebate to učiniti polako i postepeno. Nemojte hvatati kameleona, dopustite mu da se sam popne i dođe vama na ruku. Karakter kameleona ovisi od jedinke do jedinke, neki su mirni, a neki znaju biti i agresivni. Neki kameleoni će se potpuno normalno ponašati kada radite nešto u terariju, a nekiće siktati i otvarati usta čim uđete u prostoriju gdje se kameleon nalazi. Mužjaci znaju biti agresivniji od ženki. Mužjaci imaju puno veći i lijepši spektar boja od ženki te su puno lijepši. Ovo je vrsta kameleona koja je jedna od najčešćih koje se drže kao kućni ljubimci. Nebi je preporučio osobama koje nisu imale nikakvog iskustva sa teraristikom i gušterima jer je ova vrsta osijetljiva, zbog njenog karaktera, uvjeta držanja i sl.

Terarij:
Ovo je arborealna vrsta što znaći da najviše vremena provodi na povišenim mjestima, granama, lijanama, niskom raslinju, bilju i sl.
Terarij treba biti arborealan, tj. treba ići u visinu. Beba jemenskog kameleona treba biti smještena u terariju minimalnih dimenzija 30x30x50 cm (DxŠxV). Jedna odrasla jedinka treba terarij minimalnih dimenzija 70x50x70 cm (DxŠxV). Veći terarij je uvijek bolji. Ne smijemo držati dva kameleona u istome terariju, pogotovo ne dva mužjaka jer su jako teritorijalni. Kameleon mora biti sam u terariju. Najbolje je terarij napraviti od iverala. Sve osim prednje stranice bi trebale biti od iverala, prednja jedino od stakla. Kameleon kada vidi svoj odraz u staklu misli da je drugi kameleon, a to mu stvara veliki stres što može uzrokovati prestanak jela, prestanak obavljanja važnih tjelesnih funkcija, a u najgorem slučaju smrt. U terarij treba staviti puno granja i stvari za penjanje. Debljina grana treba biti prilagođena veličini kameleona, nikako ne smiju biti prevelike jer se kameleon neće moći dobro prihvatiti za njih. Grane mogu biti iz prirode ili kupljene. Ukoliko su grane i ostala dekoracija iz prirode, treba ih dobro oprati, iskuhati i ispeči u pečnici kako bi se riješili svih nametnika. U terarij trebamo staviti i bilje. Bilje može biti umjetno ili živo. Po meni je najbolje živo bilje. Od živog bilja koristim Ficus benjamina i Scindapsus aureus. Kao podlogu koristimo kokosov treset, ali trebamo voditi računa o tome da kameleon ne proguta komadiće treseta tokom hranjnja, tj. zahvati ih lijepljivim jezikom. Trebamo postaviti posudu za hranu i posudu za vodu (makar najčešće piju kapljice vode sa stjenki terarija, dekoracije i bilja). U terariju treba biti mjesto gdje je granje i bilje gusto da bi se kameleon mogao sakriti i imati mir i svoj "kutak".

Temperatura i osvijetljenje:
Ovo je dnevna vrsta guštera, dolazi iz toplijih krajeva gdje temperature mogu doseći i 45C. Dnevna temperatura u terariju treba biti 25-28C, a na mjestu koje je predviđeno za sunčanje, tj. ispod Spot žarulje i UVB neonke treba biti 35-40C. Nikada temperatura ne smije prelaziti 45C. Temperaturu održavamo Spot žaruljom koja zagrijava terarij na određenu temperaturu. Jačina žarulje ovisi o veličini terarija. Noćna temperatura treba biti oko 15-20C. Ovo je dnevna vrsta te joj obavezno treba UVB neonka kao bi kameleon mogao probavljati hranu i vitamin D3. Bez UVB neonke i optimalne temperature će jako brzo uginuti. Neonka treba biti skoro cijelom dužinom terarija. Svijetlo i grijanje treba biti uključeno zimi 10 sati dnevno, a ljeti 14 h. Postepeno trebamo prelaziti u dužini trajanje dana i noći u terariju. Ljeti kameleon može biti u vanjskoj nastambi koju zovemo Fleksarij. Kameleon treba moći sam odabrati u kojem djelu terarija želi biti, želi li se sunčati ili ne.

Vlaga:
Jemenski kameleon dolazi s područja gdje vlaga nije pretjerano visoka. Vlaga treba biti između 40-70%, u vrijeme presvlačenja trebamo povisiti vlagu. Terarij trebamo špricati 2-3 puta dnevno kako bi kameleon mogao piti vodu sa dekoracije, grana i ličća te kako bi održavali vlagu. Kameleon ponekada zna piti i iz posude za vodu. Kao još jedan izvor vode možemo u terarij staviti vodopad ili sistem kap po kap. I kokosov treset pomaže u održavanju vlage. Vlaga je bitna u održavanju normalnih uvjeta života kod kameleona.

Hrana:
Ova vrsta je insektojed, hrani se insektima. Bebe jedu jako puno, trebamo se opskrbiti kolonijom insekata. Bebe jedu više od odraslih jedinki. Od insekata je najbolje koristiti žohare Blaptica dubia i Blatta lateralis, cvrčke, skakacvce, fobase i brašnare. Trebamo kombinirati nekoliko vrsta kukaca, kako bi prehrana bila što raznovrsnija i nalik onoj u prirodi. Insekti uvijek trebaju biti dostupni u terariju i u posudi sa hranom. Insektima trebamo dodavati vitamine i minerale, tj. trebamo ih prašiti. Najbolji su Exo Terra Callcium+D3 i Exo Terra Multivitamin. Trebamo dodavati prehrani svaaki drugi dan. Korištenje vitamina i minerala je obavezno. Osim insekata, jemenskim kameleonima možemo ponuditi i voće i povrće. Najbolje je naribana jabuka, mrkva, tikvice, salata i sl. Povrće i voće treba biti usitnjeno i naribano. To im možemo davati s pincete ili staviti u posudu sa hranom namjenjenu voću i povrću, tk. biljnoj hrani. Jemenski kameleoni kada postignu punu veličinu imaju jezik dug oko 30 cm.

Zaključak:
Ovo je plašljiva vrsta, karakter ipak ovisi od jedinke do jedinke. Neke su "pitome" i mirne, a neke su plašljive. Imaju velik i predivan spektar boja i šara. Jako lijepa i zanimljiva vrsta kameleona, preporučio bih je svima. OVo ipak nije početnička vrsta, jer su osijetljivi, zbog njiovog karaktera i sl. Imam lijepa iskustva.

« Zadnja izmjena: Srpanj 21, 2015, 21:28:50 poslijepodne Bruno »

Offline Ginmasine

  • Početnik
  • *
  • Postova: 2
« Odgovori #1 : Siječanj 10, 2018, 11:45:56 prijepodne »
This is so wonderful that I found it.