Tema: Heterometrus scaber  (Posjeta: 2644 )


Offline Bruno

  • Senior član
  • ****
  • Postova: 319
« : Srpanj 16, 2015, 13:08:37 poslijepodne »
Heterometrus scaber

Prirodno stanište:
Ova vrsta škorpiona nastanjuje tropske šume Azije. Zadržava se na tlu, danju se skrivaju u panjevima, ispod grana, kora drveća, ispod lišća, zakopavaju se u zemlju. U skrovištima provode dan, a noću izlaze iz njih u potrazi za plijenom. Ova vrsta živi na području gdje je vlaga visoka. Obitava u šumama gdje je vegetacija gusta, bogata raznim vrstama bilja i sl. Ovi škorpioni su aktivni noću.

Veličina i životni vijek:
Ovo je vrsta škorpiona srednje veličine. Ženke su veće od mužjaka. Ova vrsta škorpiona naraste oko 15 cm duljine. Životni vijek im je oko 6-10 godina, mužjaci žive kraće od ženki. Spolnu zrelost postižu sa 3-5 godina, to ovisi o prehrani, temperaturi i ostalim uvjetima u terariju te o spolu. Morate znati da se o škorpionu treba brinuti tjekom cjeloga njegovog života, škorpion je obaveza.

Karakter:
Ova vrsta nije agresivna, karakter ovisi od jedinke do jedinke. Najčešće nisu agresivni te ne napadaju iz čistog mira, jedino ako se radi o gravidnoj ženki. Zbog njihovog karaktera i lakoće držanja, preporučaju se početnicima i onima koji nisu imali nikakvog iskustva sa teraristikom.

Otrov:
Najčešće pitanje koje postavljaju početnici je, "Jel ova vrsta škorpiona otrovna?". Ova vrsta posjeduje otrov koji je medicinski zanemariv. Poslijedice uboda ove vrste su od nikakvih do blage upale kao kod uboda pčele. Svakako nije preporučljivo dirati škorpiona kako bi izbjegli opasnost da nas ubode, uštipne ili ugrize, a i da nebi škorpionu stvarali stres. Imaju velika kliješta, a tanak rep što znaći da ova vrsta plijen ubija pritiskom svojih snažnih kliješta.

Terarij:
Ovo je terestrijalna vrsta škorpiona što znaći da najviše vremena provodi na tlu i u tlu. Veličina terarija za ovu vrstu treba biti dugačka 3 puta kao dužina škorpiona i 2 puta široka kao dužina škorpiona. To znaći da bi za jednu odraslu jedinku Heterometrus scabera trebao terarij barem 40x30x30 cm (DxŠxV). Terarij ne smije biti ni prevelik, jer veliki terarij može otežati škorpionu potragu za hranom. Kao podlogu u terariju koristimo kokosov treset. Trebamo staviti kokosovog treseta dubine barem 10-15 cm kako bi se škorpion mogao sakriti u njemu. Kokosov treset pomaže i u održavanju vlage. U terarij trebamo postaviti nekoliko skrovišta. Možemo staviti razne kokosove orahe sa rupom, drvo, šuplje panjeve, kupljenu mahovinu te puno drugih različitih vrsa skrovišta. Ukoliko dekoraciju ili bilo što uzimamo iz prirode, to trebamo prokuhati i dobro ispeći u pečnici. Kako bi dekoraciju očistili od nametnika. U terarij trebamo postaviti i podudu za vodu, jer iz nje škorpion pije. Najbolji su stakleni terariji, koji imaju dijagonalnu ventilaciju.

Temperatura i osvjetljenje:
Ovo je noćna životinja te joj nisu potrebne nikakve UV i UVB žarulje. Ukoliko želite, možete u terarij staviti slabu noćnu žarulju koja služi kako bi promatrali škorpiona noću, kada je aktivan i lovi. Noćna žarulja nije potrebna, jedino je potrebna ako temperatura u prostoriji gdje je škorpion pada ispod 18C. Idealna dnevna temperatura u terariju je između 25-30C. Noću temperatura treba pasti na oko 20C. Temperaturu i vlagu možemo saznati pomoću Termo-hygrometra. Uređaja koji mjeri temperaturu i vlagu. Temperaturu održavamo kabelskim grijačima koje postavljamo na boćne strane terarija jer ako bi ga postavili u treset, tj. na pod, mogao bi se škorpion opeći, jer se zakopava.

Vlaga:
Ova vrsta obitava na području gdje je vlaga visoka. Vlaga u terariju treba biti 60-70%. Održavamo je tako da svaki drugi dan poprskamo terarij, dekoraciju i treset. Škorpion i ujedno pije te kapljice vode. Također je obavezno postaviti posudu za vodu jer škorpion iz nje pije, ali i služi u održavanju vlage. Također i kokosov treset pomaže u održavanju vlage. Ukoliko se pridržavate toga, nebi trebalo biti nikakvih problema.

Hrana:
Kao i većina terarijskih životinja, i ova vrsta je insektojed, što znaći da se hrani insektima. Najbolje je uzgajati vlastitu hranu. Od insekata škorpionu možete ponuditi žohare (Blaptica dubia i Blatta lateralis), cvrčci, skakavci, fobasi, brašnari i slično. Škorpion je životinja koja treba izrazito malu količinu hrane da bi se kretala, lovila te obavljala važne životne funkcije. Škorpion može izdržati i više od 1 godinu bez hrane, ali to nije preporučljivo jer se može razboliti i uginuti, može mu se narušiti zdravlje. Mlade škorpione trebamo hraniti svaki 2-3 dan sa nekoliko insekata primjerene veličine. Odrasle škorpione je dovoljno hraniti 1-2 puta tjedno sa 2-3 insekta. Može naravno i malo rijeđe. Ova vrsta je jako proždrljiva i agresivna na hranu. Hrana mora biti živa! Nisu zahtjevni što se tiče prehrane. O držanju i uzgoju hrane možete pronaći na ovom forumu.

Zaključak:
Ovo je najčešće mirna vrsta, slaboga otrova, nije osjetljiva te je pogodna za početnike. Zanimljivog karaktera, ponašanja te je preporučam svima. Meni je jedna od najlijepših vrsta škorpiona. Srednjerastuča je vrsta, narastu oko 15 cm. Imaju snažan pritisak svojim kliještima. Nije ih dobro dirati i natezati po rukama, to im stvara stres, a možete dovesti i sebe u opasnost. Jako sam zadovoljan ovom vrstom, svima preporučam!
« Zadnja izmjena: Srpanj 16, 2015, 13:15:32 poslijepodne Bruno »

Offline Python

  • Junior član
  • **
  • Postova: 73
« Odgovori #1 : Srpanj 16, 2015, 13:35:42 poslijepodne »
Super tekst  :smil42c642f95f382:
A.geniculata, B.albopilosum, P.murinus, N.chromatus, H.lividium, G.pulchra, T.violaceus, P.irminia, B.boehmei, B.emilia, P.metallica, M.balfouri, E.murinus, A.versicolor, H.maculata i jos puno njih :)