Tema: Pogona Vitticeps vs Python Regius  (Posjeta: 1912 )


Offline pogona787

  • Početnik
  • *
  • Postova: 1
« : Kolovoz 04, 2016, 16:09:15 poslijepodne »
Prije svega (jedan klišejski uvod..), nova sam na forumu i zato bih vas molila za razumijevanje ukoliko se moja tema ponavlja, no eto pišem ovdje jer nisam nigdje mogla naći odgovore na moja uskoro postavljena pitanja. Svaka pomoć i svaki odgovor je uistinu dobrodošao. Ispričavam se unaprijed na nekim (možda Vama banalnim) pitanjima, ali želim znati svaki detalj o adekvatnom terariju, životinji i brizi za istu, jer su to vrste koje žive dug period vremena i želim im osigurati najbolju moguću brigu i život.

Dvoumim se između nabavke bradate agame(pogona vitticeps) i loptastog pitona (python regius). kada bih nabavljala pogonu, kupila bih veliku jedinku, dok bih uzela malog(mladunče) pitona. pa dakle pitanja :

BRADATE AGAME
1. imam 16 godina i idem u školu koja od mene zahtijeva da sam izvan svog doma od 6 ujutro do 8 navečer, pet dana tjedno. da li to možda predstavlja stres za životinju, u smilsu da li je prekasno hraniti je u 8 navečer i da li bi to ostavljalo kakve posljedice?

2. ako se odlučim uzgajati hranu za pogonu, mogu li uzgajati samo npr dubia žohare i samo je time hraniti (+ voće i povrće), ili moraju imati raznovrsniju prehranu koja se mora sastojati i od zoophopasa, dubia, cvrčaka, brašnara i pinky-a( zadnja dva navedena povremeno, koliko znam)?

3. koliko su u stanju dnevno pojesti? vidim da se cijene na internetu kreču po 50 kn za 50 žohara i sl. koliko bi im ta količina potrajala? znam da dosta vole jesti, no ja  nisam u financijskoj situaciji da svaki dan dajem 50 kuna za njihov ručak. i koliko im voća i povrča smijem davati dnevno u kombinaciji sa proteinskom hranom tj kukcima? (znam da je kod odrasle pogone 70% biljna prehrana a 30% mesna- no koliko je količinski tih 30 % i 70%?)

4. gratit ću terarij od iverice dimenzija 120(D )x 55(V) x 60 (Š) . trebaju li mi posebni otvori za ventilaciju unutar terarija ili je dovoljno da gore stavim zaštitnu mrežu na koju mislim staviti žarulju za basking spot? i koliko w mi je dovoljno za postizanje idealne temperature (37 C, ako se ne varam?).. također, uva/uvb (neonka) ide uzduž cijelog terarija ili?

5. koliko često moram mijenjati žarulje u terariju?

6. multivamiski prašci. marka koju preporučate?

7. veterinari i vetarinarska knjižica. imate li to i da li je potrebna? ako je, koja je procedura?

8. mogu li ugasiti svu rasvjetu u terariju po noći, ili moram nešto ostaviti da gori cijelo vrijeme? i u koje vrijeme je prikladno gasiti lampe kako im se nebi poremetio prirodni ciklus dana i noći?

9. koliko vam se povećao račun za struju od kad imate svoju bradonju? (živim sa roditeljima, nisam samostalna, znate, eh..)

10. da li svaka jedinka ulazi u proces brumacije/hibernacije/estivacije ili se to dešava samo ako uvjeti u terariju nisu dobri, tj temperatura i vlaga?

11. kako održati vlagu u terariju? da li je dovoljna samo posudica s vodom ili je potrebno još nešto?'

12. ako znate uzgajivače u zagrebu koji brinu o svojim životinjama(zdrave, uhranjene, pitome(?)) i prodaju odrasle jedinke, molila bih da ih malo oglasite i ostavite bilo kakav kontakt. također ista stvar za hranu- netko tko po povoljnoj cijeni uzgaja hranu za pogone i ostale gmazove?LOPTASTI PITON

1. isto kao i prvo pitanje vezno za agame, da li je problem ako svoju zmiju hranim na večer?

2. dakle zmiju bih uzimala mladu. znam da odrasla zmija jede odraslog miša jednom u 7-10 dana, no da li je to isto i sa mladom zmijom i pinky-em?(da li je hranim svakih 7-10 dana ili češće?)

3. nakon što je pojela svoj obrok, koliko vremena mora proći da je izvadim iz terarija?

4. kako znam kada je vrijeme za presvlačenje i kako je tretirati u to vrijeme (kupka u mlakoj vodi nekoliko minuta da joj pomogne sa presvlacenjem, ili da je samo ostavim na miru tih par dana?)

5. da li joj je dovoljan terarij dimenzija 120x55x60? tj koje bi dimenzije bile idealne?

6. postava u terariju. isto kao i kod bradonja ili? dakle basking spot (32 C) i hladni dio 10 C manje(22 stupnja), plus neonka kroz cijeli terarij?

7. također mogu li preko noći obje lampe ugasiti ili moram ostaviti upaljeno?

8. veterinari i vetarinarska knjižica. imate li to i da li je potrebna? ako je, koja je procedura?

9. postoji li razlika između mužjaka i ženki (agresivnost i sl) ili je to samo stvar odgoja

10. našla sam pinkye kako se prodaju na internetu ali ne i odrasle miševe/ štakore KOJI SU ZAMRZNUTI. opet bih vas molila ako znate nekog uzgajivača hrane(koja dođe mrtva, zamrznuta)za pitone i ostale zmije da ostavite bilo kakav kontakt, a da je u zagrebu ili okolici

11. također ista stvar za pitone (ali da su živi jel xD).uzgajivač koji ima dobre, zdrave mlade zmije sa izborom morfova, kod kojeg se može doći i osobno pogledati zmija (nije da sam početnik i da se ne razumijem previše, ali ajde) u zagrebu i okolici


i eto, došla sam do kraja. puno hvala svima Vama koji će pročitati i odgovoriti na moja pitanja, zaslužujete nobelovu nagradu.


PS: stvarno se nadam da će bar netko odgovoriti :smil4094cdc20fce7:

Offline Tafallaz

  • Početnik
  • *
  • Postova: 2
« Odgovori #1 : Travanj 26, 2018, 05:40:27 prijepodne »
What I have read here can be published for further development in the future.

Offline Ctofmrtf

  • Početnik
  • *
  • Postova: 2
« Odgovori #2 : Studeni 19, 2019, 09:03:40 prijepodne »
Your knowledge allows me to move on, no matter how much trouble.