Legvani

Koljeno: Chordata
Razred: Reptilia
Red: Squamata
Podred: Lacertilia
Nadporodica: Iguania
Broj porodica: 3
Vrsta: 1412

Legvanima pripadaju neki od najobojenijih i najpoznatijih guštera.Uz MACAKLINE i ZMIJOGUŠTERE oni su ujedno i najprimitivniji gušteri.
Podjeljeni su u tri skupine: LEGVANI,AGAME i KAMELEONI.
Mnoge vrste,posebno kameleoni mogu mjenjati boju kože.Neke su vrste izrazito teritorijalne ili imaju jako razvijene društvene obrede.
Legvani i agame međusobno nalikuju no rasprostranjeni su u različitim djelovima svijeta:legvani su rasprostranjeni duž Amerike,na Madagaskaru te na nekoliko tihooceanskih otoka,dok su agame rasprostranjene u Africi,Aziji i Australiji.Kameleoni žive u Africi,na Madagaskaru,u Aziji te Europi.
Većina vrsta polaže jaja,a nekolicina rađa žive mlade.

Građa tijela

Legvani i agame kako sam već spomenuo međusobno su slični te zauzimaju iste ekološke niše.
Glavna razlika među njima je u zubima:za razliku od legvana,agame imaju zube učvršćene u čeljust,koji se ne mogu zamijeniti kada ispadnu.
Većina vrsta ima malene ljuske i opuštene nabore kože ispod glave.Mužjaci su često sjajnije obojeni,a mnoge vrste imaju ukrase na glavi i krijestu duž leđa.
Kameleoni su prilagođeni životu na drveću,njihovo usko tijelo i profil oblika lista pomažu im da budu nevidljivi među lišćem.Rep kojim se mogu uhvatiti za grane te prsti spojeni u dve nasuprotne skupine omogućuju im sigurno kretanje po drveću.

Mijenjanje boje

Kod guštera ove skupine mogu se uočiti dva načina mijenjanja boje.
Kameleoni mijenjaju boju širenjem ili stezanjem pigmentnih stanica (kromatofora) razasutih po koži.Kada su stanice raširene,koža tamni zbog raspršivanja pigmenta melanina u stanicama;kada su stanice stegnute koža postaje svijetlija.
Ovako može nastati velik broj boja i uzoraka.Maleni lisni kameleoni te patuljasti kameleoni,koji su smeđi imaju ograničenu sposobnost mijenjanja boja.
Agame i legvani također mjenjaju boju,ali to se odvija puno sporije nego kod kameleona.
Zreli mužjaci postaju sjajniji u vrijeme parenja.Ženke mjenjaju boju s obzirom na to jesu li spremne prihvatiti mužjaka ili ne;nakon parenja često im se razviju narančaste pjege čime odvračaju pozornost mužjaka od sebe.

Komunikacija

Kod mnogih vrsta legvana i njihovih srodnika mužjaci svojim sjajnim bojama privlače pozornost ženki i drugih mužjaka.
Često zauzimaju istaknute položaje te silovito klimaju glavom gore-dolje,ponekad izlažući sjajno obojene ljuske na vratu i prsima.Mužjaci su izrazito teritorijalni te se pare sa svakom ženkom koja živi na njihovu području ili tamo zaluta.

Autor: Rattus

Category(s): Legvani

Leave a Reply