Leopard gekon- Eublepharis macularius

Prirodno stanište ovih zanimljivih guštera je Pakistan,Afganistan te Indija-žive u pukotinama i ispod kamenja.
Leopard gekoni su noćni gušteri tako da se danju pretežno odmaraju.
Terarij za par ili dvije ženke i jednog mužjaka bi trebao biti veličine 80x40x30 cm sa dva skrovišta,jednim u toplom te jednim u hladnijem dijelu terarija.Kao podlogu koristite pjesak (ako povremeno vidite da gekon jede pjesak ne brinite to je normalna pojava).

Ovi gušteri nemaju potrebu za UVB rasvjetom no svakako preporučam da se koristi nekakva spot žarulja zbog održavanja temperature te fotoperioda (izmjena dana i noći).

Temperatura u toplijem dijelu terarija bi trebala biti od 28-34 stupnja,a u hladnijem može biti od 24-26.
Što se vlage tiče nepotrebno je prskanje ,ali kada primjetite da će se vaš gekon presvlačiti malo ovlažite skrovište u hladnijem dijelu kako bi lakše skinuo kožu.
Prije presvlačenja gekon će izblijediti,prestati uzimati hranu te će se povući u skrovište kako bi u miru skinuo staro ruho (gekoni svoju staru kožu pojedu tako da se nemojte zbuniti ako kožu ne nađete u terariju,a životinja se presvukla)

Razlikovati spol kod odraslih Leopard gekona je prilično jednostavno,mužjak ima hemipenalne vrečice u korijenu repa.
Veličina odraslog Leopard gekona je 15-23 cm,a u zatočeništvu dožive čak do 25 godina.

Prehrana mora biti raznolika,znači da im se treba davati nekoliko vrsta kukaca kao što su žohari,cvrčci,crvi,a ponekad im se može dati i tek okoćeni miš (pinky).Uz raznoliku prehranu potrebno im je i dodavati minerale i vitamine-posebno D3. Leopard gekoni pohranjuju višak masti u svojem repu te zalihu koriste kada hrane nema pa stoga pripazite da vaš gekon uvijek ima lijep i debeo rep-to je ujedno pokazatelj da je sa životinjom sve uredu.

Voda u terariju mora biti dostupna uvijek u nekoj pličoj posudici mada ćete vrlo rijetko vidjeti da ovaj gušter pije.

I za kraj malo o razmnožavanju…

Za razmnožavanje su vam naravno potrebni spolno zreli mužjak i ženka.Ako ste prvi puta u prilici vidjeti parenje gekona može vam se učiniti da mužjak napada ženku no to je normalno i nikako ih nemojte dirati.Nakon parenja mužjaka bi bilo dobro odvojiti kako bi ženka u miru mogla proizvesti jaja.
Leopardi najčešće nose po dva jaja i to 20-25 dana,ali imajte na umu da parena ženka može položiti jaja čak do 7 puta.Jaja su duguljasta,kožasta te dužine 250-400 mm.Tijekom inkubacije jaja rastu kako fetus napreduje.Jaja se inkubiraju na temperaturi 28-32 stupnja.
Inkubacija na temperaturi od 28 stupnjeva traje oko 58-60 dana,a na višoj temperaturi mladi će se izleći nešto ranije no neće biti jednako snažni kao oni inkubirani na 28 stupnjeva.

Svi koji ste se upustili u razmnožavanje –SRETNO i brinite za svoje ljubimce najbolje što možete jer njihov život vrijedi jednako kao i naš.

Autor: Rattus

Category(s): Leopard gekon- Eublepharis macularius
Tags: , , , , ,

Leave a Reply