Opčenito

Za početak da napomenem kako je ovaj tekst baziran na tekstu iz knjige Animals iz 2001.godine sa nekim manjim izmjenama i kračenjima kako bi tekst bio lakši za čitanje.
Krenut ću redom o gušterima opčenito pa ćemo to malo po malo nadograđivati te opisati po vrstama.

Klasifikacija guštera predmet je velikih rasprava,osobito što se tiče načina grupiranja pojedinih vrsta.Imamo 19 porodica i oko 4500 vrsta guštera.

Gušteri su najuspješnija skupina gmazova koju nije lako sažeto opisati.Većina vrsta razmnožava se polaganjem jaja mada neke vrste kote žive mlade,jako mali broj aktivno čuva svoje potomstvo.Gušteri su razvili sposobnost preživljavanja širom svijeta(jedino nisu rasprostranjeni na Antarktici).
Gušteri pretežno žive na tlu,na niskim stijenama ili na drveću,manji je broj podzemnih vrsta.Nekoliko vrsta guštera,posebno macaklini prilagodili su se životu u blizini ljudi,pa se u nekim djelovima svijeta mogu vidjeti čak i na zidovima te stropovima kuća.

Građa tijela

Osim izražene glave,četiri noge i dugačka repa,većina guštera ima vanjske slušne otvore i pomične kapke.Postoje gušteri koji imaju kratke noge ili ih uopće nemaju,neki čak nemaju oči ili uši,dok su kod drugih oči prekrivene prozirnom kožicom te nemaju pokretni kapak.Jezik može biti kratak ili dug-ljuske mogu biti velike,glatke,preklapajuće ili malene,hrapave i igličaste.Također većina ima oštre zube na rubovima čeljusti.

Osjetila

Gušterova osjetila prilagođena su načinu njegova života.Mnoge vrste koje žive pod zemljom ne vide,dok one koje žive na površini imaju dobar vid( od toga samo ih nekoliko vidi boje).Gušteri koji imaju bubnjiće mogu čuti zvukove.

Pokretanje

Gušteri se kreću hodanjem,penjanjem ili ukopavanjem.Dok hodaju obično koriste sva četiri uda iako neke vrste podižu prednje noge iznad zemlje dok trče velikom brzinom.Neki su gušteri hitri i vješti penjači,kako bi im stisak bio što čvršći mogu imati duge,oštre pandže dok drugi imaju rep kojime se mogu uhvatiti za grane.Među najdojmljivijim penjačima su macaklini koji se mogu priljubiti uz glatku,okomitu površinu uz pomoć prianjaljki na vrhovima prstiju.
Kameleoni npr.imaju prste spojene u nasuprotne skupine kako bi mogli čvrsto obuhvatiti grane.
Gušteri koji se ukapaju imaju snažne prednje udove za kopanje dok neki imaju smanjene udove ili ih uopće nemaju nego utiru put kroz rahlu zemlju ili pijesak brzim plivajućim pokretima.Imamo guštere koji mogu čak i letjeti kao što je Draco spilonotus.

Regeneracija

Neki gušteri mogu sami otkinuti dio svog repa kako bi pobjegli ukoliko su uhvaćeni za isti.Kako bi strategija bijega bila još bolja rep može biti živih boja kako bi odvratio pozornost napadača od glave.
Rep puca na jednom od nekoliko slabijih mjesta gdje je neokoštena poprečna pregrada (slika na kraju teksta).Mišići su postavljeni tako da se i oni uredno odvoje.Kod većine rep iznova raste no nikada u boji originala ili nema isti razmještaj ljusaka.

Obrana

Gušteri se služe raznim aktivnim i pasivnim načinima kako bi izbjegli grabežljivce.Osim bježanja pasivni načini uključuju prikrivanje te oponašanje predmeta.Neke vrste mjenjaju boje dok druge postaju nevidljive tako da se priljepe uz stjenu ili drvo kako nebi bacali sjenu.
Aktivni načini su odbacivanje repa,prijeteća obilježja kao što je upozoravajuća obojenost ili povečanje tijela(napuhavanje)Veće vrste brane se snažnim udarcima repa,ugrizima te grebanjem,a neki su i otrovni.

Autor: Rattus

Category(s): Općenito

Leave a Reply