Puzaši

Varanus Exanthematicus

Koljeno: CHORDATA
Razred: REPTILIA
Red: SQUAMATA
Podred: LACERTILIA
Nadporodica: ANGUIMORPHA
Porodica: 6 ili 7
Vrsta: 173

Smatra se da su Puzaši razvijeniji od ostalih guštera i da su oni vjerojatno bili preci zmija.
Puzaši su rasprosrtanjeni gotovo po cijelom svijetu.

Građa tijela

Ovo su uglavnom vitki gušteri koji imaju glatke ljuske-mnogima su noge slabije razvijene ili ih uopće nemaju (npr.Sljepić).
U ovu skupinu spadaju i VARANI- varani se lako prepoznaju po dugačkom vratu,uskoj glavi sa zašiljenom njuškom,snažnim udovima i mišićavom repu te imaju dugačak rašljast jezik kojim ispituju okolinu.
Ovoj porodici pripadaju neke izrazito velike vrste kao što je KOMODSKI VARAN (Varanus komodoensis),ali i puno manji gušteri kao što je OTROVNI BRADAVIČAR iz Sjeverne Amerike (Heloderma suspectum).
Otrovni bradavičari su snažno građeni gušteri,široke glave sa tupom njuškom,kratkih nogu i zadebljalog repa.Za razliku od zmija njihovi se oštri i otrovni zubi nalaze na donjoj čeljusti.

Lov i prehrana

Puzaši se koriste raznim načinima pronalaženja i svladavanja plijena.
Kao i večina guštera manje vrste hrane se uglavnom kukcima,a neki veći varani mogu svladati velike sisavce kao što su svinje i jeleni.Varani se hrane i strvinom te imaju izoštren osjet mirisa kojim pronalaze raspadajuće meso.
Bradavičari koristeći se jezikom slijede tragove malih sisavaca i ptica te mogu otkriti plijen na velikoj udaljenosti-hrane se čak i jajima ptica koje se gnijezde na tlu.

Razmnožavanje

Puzaši polažu jaja ili kote žive mlade.Neke vrste varana polažu jaja u termitnjake,koje probiju oštrim pandžama.Nakon što termiti poprave termitnjak,jaja ostaju pohranjena u (kontroliranim) uvjetima kao u inkubatoru ,zaštićena od grabežljivaca.
Mladi se izlegu uglavnom na početku kišnog razdoblja kada zemlja omekša.Ženke nekih vrsta vraćaju se do termitnjaka kako bi pomogle mladima da izađu.

Autor: Rattus

Category(s): Puzaši
Tags: , , ,

Leave a Reply