Blatta Lateralis – Turski žohar

Kingdom: Animalia
Phylum: Arthropoda
Class: Insecta
Order: Blattodea
Family: Blattidae
Genus: Blatta
Veličina odrasle jedinke : oko 3cm

 

Većina teksta je pisana na temelju vlastitog iskustva, a dio je preuzet sa interneta.

Blatta Lateralis nisu neki vješti penjači što znači da ih se može držati u običnim plastičnim kutijama, taperverima i sličnom, a radi mjere predostrožnosti dobro je imati poklopac na toj kutiji. Dio poklopca izrezati i staviti neku mrežicu (može za komarce..ima više vrsta). Ja ih držim u kutijama 60x40x40, naravno veličinu treba prilagoditi broju jedinki. Po mogućnosti kutije bi trebale biti tamne ili ih možete obložiti tamnim papirom s vanjske strane (ili bilo čime da im se stvori mrak) pošto se na mračnim mjestima bolje razmnožavaju.

Napomena: izbjegavajte oštećene, izgrebane i nedovoljno glatke kutije pošto se mogu po tim brazdama popeti…spolno zreli mužjaci dobivaju krila pa lako mogu odletjeti iz kutije ako je otvorena.

Da bi im se stvorio što veći prostor za hodanje, ubacite kartone od jaja koje može položiti vodoravno ili ih staviti okomito kako bi izmet i ostaci hrane padali na dno kutije.

Temperatura

Kada ste im omogućili prostor, važni faktori u držanju su vlaga i temperatura. Pročitao sam dosta tekstova i većina kaže kako bi trebali biti na temperaturi od 21 – 35° C. Ja ih osobno držim na 28 – 32° C.

Vlaga

Vlaga im je također potrebna, kako bi se se bebe mogle izleći iz ooteka, te da bi se omogućilo normalno presvlačenje kod ostalih jedinki. Vlagu možemo postići tako da za podlogu u kutiji stavimo treset ili neku zemlju i redovito ju špricamo (tu dolazi do rizika – tako mračna i vlažna mjesta daju savršene uvjete za plijesan i grinje).
Osobno ne koristim tu metodu već vlagu postižem špricanjem kartona od jaja, te svježim voćem i povrćem.
Ooteke možete odvajati, stavljati ih u posebne posude u kojima za podlogu možete staviti treset i vlažiti ga pošto nema hrane pa je i tako smanjena mogućnost od grinja i plijesni.

Hranjenje

Tu su vam mogućnosti neograničene, pojest će skoro sve što ima ponudite…salatu, voće i razno povrće, suhi mačji ili pseći kolačići, hrana za ribice, hrana za kornjače, kruh, žitarice, itd.
Voće i povće služi da se uz potrebne vitamine i minerale žohari mogu opskrbiti vodom, suhi kolačići im služe kao proteinska hrana bez koje ne mogu rasti niti napredovati u željenoj brzini.
Ja ih hranim raznim vrstama salate, uglavnom salatom kojom hranim svoje guštere. Uz sve to redovito dobijaju jabuku, naranču, mrkvu, pseće kolačiće…

Razmnožavanje

Spolnu zrelost jedinka postiže za cca. 3 mjeseca na relativno viskom temperaturama…uglavno preko 30° C
Nakon parenja ženka proizvodi ooteku u kojoj se nalazi 18-20 malenih žohara, te ju nakon kraćeg perioda odlaže.
Nakon 4-6 tjedana ležu se malci…ako niste sigurni da će ooteku izvaditi neoštećenu najbolje ju je ne dirati.
Ja ih vadim u posebne kutije pošto imam više vrsta životinja kojima moram prilagoditi plijen, pa mi je lakše odmah odvajati ooteke nego prebirati po kutijama.

Kutije u kojima ih držite trebalo bi barem jednom mjesečno očistiti. Preselite žohare u drugu kutiju, bacite stare kartone od jaja i zamjenite ih novima. Kutiju operite mlakom otopinom vode i deterđenta za suđe, te ju temeljito isperite vrućom vodom.

Blatte su jako zahvalne za uzgoj pošto se brzo razmnožavaju, ne traže posebne uvjete, nisu kanibali i nemaju jako neugodan miris….imaju visoke hrandbene vrijednosti i time su jako dobri za hranjenje vaših ljubimaca.

Ovi savjeti su većinom na temelju mog iskustva, svaki ugajivač ih može prilagoditi svojim potrebama i mogućnostima.

Usporedba: Mužjak (svijetli sa krilima) Ženka (tamna) i ooteke

Autor: Grix

Category(s): Blatta lateralis
Tags: ,

Leave a Reply