Vodene kornjače-općenito

 


 

 

 

 

Većina vodenih kornjačica podrijetlom je iz Sjeverne Amerike i Azije.
Za njihovo držanje potreban nam je akvarij sa jednim suhim djelom na kojem će se naše kornjačice sunčati te osušiti.Voda u akvariju bi trebala biti zagrijana na temperaturu 18-25 stupnjeva obzirom da se kornjačice na temperaturi ispod 17 stupnjeva mogu prehladiti te ne žele jesti gotovo ništa.
U suhom dijelu akvarija tj.sunčalištu koje možemo napraviti od kamenja,stiropora ili nečega sličnog temperatura bi trebala biti između 35 i 40 stupnjeva,te bi bilo poželjno imati dobru filtraciju jer kornjače poprilično prljaju vodu i podležne su gljivičnim infekcijama.
Filter bi trebalo čistiti barem jednom na mjesec,a izmjene vode vršiti tjedno oko 30%.Na dno akvarija možemo staviti sitni šljunak te pokoji kamen na kojemu će si kornjače kratiti kanđice.
Što se tiče prehrane kornjače jedu meso,povrće,ribu,kukce te ih je potrebno hraniti 3 puta tjedno uz dodatke vitamina D3 i Kalcija kako oklop nebi omekšao usljed nedostatka tih vitamina (pogotovo ako se hrane samo kupovnom hranom) i uz dodatak vitamina A (zbog nedostatka A vitamina zna doći do upale očiju.
Mnoge vodene kornjače se mogu držati zajedno pa čak i sa nekim ribama koje su dovoljno brze da pobjegnu ukoliko ih kornjača napadne.Ja npr.imam Žutouhu i Trustovu kornjaču u kombinaciji sa Malawi ciklidima i do sada nije bilo problema.
Eto ostalo mi je još reći da se većina tih kornjačica pari u vodi,a jaja polažu na suhom.

 
 

 

 

 

Autor: Rattus

Category(s): Vodene kornjače-općenito
Tags:

Leave a Reply