Acanthoscurria geniculata (Brazilian whiteknee tarantula)

Porodica: Theraphosidae
Podporodica: Theraphosinae
Rod: Acanthoscurria
Vrsta: Acanthoscurria geniculata
Engleski naziv: Brazilian whiteknee tarantula
Rasprostranjenost: Brazil

Boja: crni/tamnosmeđi karpaks, crveno crni abdomen, crne noge s bijelim pregibima i horizontalnim bijelim prugama na člancima
Veličina: oko 20 cm
Temperament: plašljiva i živčana vrsta, vrlo pohlepna za hranom, baca iritirajuće dlačice
Otrov: medicinski zanemariv

Stanište, životni vijek i veličina
Acanthoscurria geniculata je vrsta tarantule iz šuma Brazila. To je terestrijalni pauk koji prvenstveno živi na tlu, ali također i kopa rupe te nastanjuje šuplja debla i pukotine. Ubraja se u velike tarantule (primjerci veći od 20 cm), a živi relativno dugo – između 15 i 20 godina (mužjaci žive puno kraće, u prosjeku do 5 godina). Abdomen im je masivan i “debeo”, crne boje sa crvenim dlačicama, nastavljen na karpaks koji je tamnosmeđe do crne boje. Noge ove tarantule su boje karpaksa sa bijelim pregibima i bijelim horizontalnim linijama. Vrlo su pohlepne kada je u pitanju hrana, tako da i vrlo brzo rastu, od slinga do odraslog primjerka narastu za 3 do 4 godine. Iako nemaju jak otrov, zubi su im poprilično dugi i masivni, stoga mogu izazvati bolna oštećenja tkiva.

Uvjeti držanja i terarij
Pošto je geniculata velika tarantula, za odrasle primjerke se preporučuje terarij dimenzija 40x35x30 (dužina/ širina/ visina). Debljina treseta treba biti do 10 cm te se preporuča u terarij staviti još kokos ili neko drugo šuplje mjesto u koje će se tarantula moći sakriti. Vlaga potrebna za ovu vrstu je 60-70%. Iz osobnog iskustva sam primijetio da više vole kad im se malo posuši treset pa onda navlaži 40ak % terarija (ne treba pretjerivati jer ne vole ni preveliku vlagu). Posuda za vodu je obavezna i treba ju redovito nadopunjavati. Kao i sve ostale tarantule, geniculatu treba držati na sobnoj temperaturi (idealna je 25-28 stupnjeva, ali nikako ne smije padati ispod 18 ni rasti preko 32 stupnja).

Prehrana
Jedu puno, proždrljivi su i stoga brzo rastu. Ne preporučuje se hraniti ih tzv. “šopanjem” (svaki ili svaki drugi dan). Kada se presvuku, još uvijek su mekane te, ako su uz to i preuhranjene, mogu ozlijediti abdomen na tresetu ili dekoracijama što dovodi do daljnjih komplikacija. U mom slučaju pauku je pukao abdomen i morao sam ga liječiti. Slingove treba hraniti svaka 3 dana, odrasle svakih 5-7 dana.

Temperament
Zbog svoje veličine i proždrljivosti, kao i zbog lijepih boja, čest je početnički pauk. No izgled ne treba zavarati, jer geniculata je izuzetno snažan i jak pauk, vrlo osjetljiv te, nepredvidljiv. Neki primjerci su mirni, dok drugi pak bacaju iritirajuće dlačice i dižu se u prijeteću pozu čim otvorite terarij. Zbog toga, kao i svim tarantulama, ovoj vrsti treba pristupati s pažnjom i oprezom.

 Autor: vido

 

 

Category(s): Acanthoscurria geniculata (Brazilian whiteknee tarantula)
Tags: , , ,

Leave a Reply