Brachypelma smithi

                                                           Porodica: Theraphosidae
Podporodica: Theraphosinae
Rod: Brachypelma
Vrsta: Brachypelma smithi
Engleski naziv: Mexican Red Knee Tarantula
Rasprostranjenost :Meksiko

Terarij:

Brachypelma smithi je vrsta koja živi na tlu i stoga joj se treba osigurati terarij koji nije previsok jer se padom može ugroziti život tarantule. Idealne dimenzije terarija su 40cm dužina x 35cm širina x 30cm visina. Za podlogu u terariju se koristi kokosov treset i zemlja koji nisu tretirani nikakvim pesticidima, a visina podloge mora biti barem 10cm jer neke jedinke vole kopati. Iako ova vrsta potječe iz Meksika treba joj se osigurati posuda s vodom, a vlaga u terariju treba biti između 65-70%. Vlaga se postiže jednotjednim špricanjem terarija i postavljanjem posudice s vodom. Temperatura u terariju ne smije preći 30 stupnjeva, a isto tako ne smije pasti ispod 19 stupnjeva.

Karakteristike:

Ovo je jedna od najčešćih vrsta koja se drži u ovom hobiju, a jedan od razloga je njena zanimljiva raspoređenost boja. Svaki drugi članak nogu je žuto-narančaste boje, abdomen joj je crne boje prekriven crvenkastim dlakama, a karpaks joj je svjetlo smeđi s crnim trokutom. Životni vijek ovih tarantula dostiže i do 30 godina, a mogu narasti i do 18cm, te doseći težinu od 15 grama.

Temperament:

Ovo je jedna od mirnijih vrsta tarantula, te se zbog toga preporuča početnicima. Brachypelma smithi se u engleskoj literaturi naziva još i «rock pet» jer je vrlo neaktivna i neagresivna vrsta. Vrlo često baca iritirajuće dlačice, ali vrlo rijetko pokušava napasti. Njene iritirajuće dlačice izazivaju jak svrbež a ako dospiju u oko, nos ili usta treba se obratiti liječniku. Ovoj vrsti se kao i ostalim vrstama tarantula treba prilaziti s oprezom.

Hrana:

Hrani se kao i sve ostale vrste tarantula, uglavnom insektima – žoharima, cvrčcima, skakavcima, brašnarima, fobasima i ponekad manjim glodavcima. Ovo nije proždrljiva vrsta i češće će odbiti hranu, ali kad je gladna postaje vješt i predan lovac. Hrani se na način da joj se živa hrana stavlja u terarij, te ako tarantula ne pojede u roku od 2-3 sata mora se izvaditi van.

Napomena:

Kao i sve tarantule iz roda brachypelma i Brachypelma smithi se nalazi na CITES-u, te je njeno držanje potrebno prijaviti Ministarstvu kulture.

Komentar:

Po meni jedna od ljepših vrsta iz roda Brachypelma te je neizostavni primjerak koji bi svaki hobist trebao imati u svojoj kolekciji!

 Brachypelma smithi

Autor: puska 

Category(s): Brachypelma smithi
Tags: , , ,

Leave a Reply