Ephebopus murinus

                           

                                                            Porodica: Theraphosidae
Podporodica: Aviculariinae
Rod: Ephebopus
Vrsta: Ephebopus murinus (engl. Skeleton Tarantula)

 

Rasprostranjenost
prizemni slojevi tropskih šuma Surinama, Guyane i sjevernog Brazila
Boja: tamnosmeđih nogu, smeđeg abdomena, karpaksa zlatne boje ili boje kave

Veličina

mužjaci maksimalnog raspona nogu 11-12 cm, ženke do 16 cm

Životni vijek

ženke do 15 godina

Jačina otrova

nepoznato

Ephebopus murinus je vrsta poznata i pod nazivom Skeleton tarantula zbog tamnosmeđih nogu sa žućkastim šarama. Unatoč tome što je terestrijalna vrsta, prednje noge E.murinus su znatno dulje od stražnjih te plosnate na krajevima (kao kod arborealnih vrsta) zbog čega se smatra čudnovatim kljunašem među tarantulama.

Ova vrsta tarantula ili kopa tunele zbog čega je u terariju potreban nešto dublji sloj treseta (10-15 cm) ili pak pravi tunele od guste mreže tako da većinu vremena neće biti vidljiva. Zahtijeva visoku vlažnost, oko 80%, temperaturu oko 27C i ima vrlo jak apetit.

Pojedinci koji ju imaju naglašavaju da je E.murinus vrlo brza, većinom mirna tarantula, ali sklona naglim promjenama raspoloženja. Brani se podizanjem na stražnje noge (poput tarantula starog svijeta) ili odbacivanjem iritirajućih dlačica koje se nalaze na pedipalpama (odbacuje ih trljanjem pedipalpi o helicere), stoga ih može odbacivati dalje i preciznije od većine tarantula. Vlasnici spominju kako su često mogli vidjeti kapljice otrova na zubima dok je tarantula u prijetećem položaju tako da se ne preporučuje početnicima.

Autor: blacid

Category(s): Ephebopus murinus
Tags: , ,

Leave a Reply