Grammostola pulchripes

Grammostola pulchripes (Chaco golden knee)

                                                           Porodica: Theraphosidae
Podporodica: Theraphosinae
Rod: Grammostola
Vrsta: Grammostola pulchripes
Rasprostranjenost i stanište: Paragvaj, Argentina; terestrijalna vrsta
Životni vijek: ženke do 20 godina
Temperatura: 22 – 30°C
Vlažnost: 60 – 75%
Veličina: 18 – 21 cm
Rast: vrlo sporo

Temperament: vrlo mirna vrsta, međutim ima i svojih žutih minuta kada pokazuje oštar temperament; kada se osjeća ugroženom baca iritirajuće dlačice
Jačina otrova: medicinski zanemariva

Vrlo je vjerojatno da ćete ovu vrstu naći i pod znanstvenim nazivom G. aureostriata, međutim taj se naziv u zadnje vrijeme više ne koristi. Naziv aureostriata je izvedenica od latinskih riječi aureus = zlatan i striatus = prugast, što ujedno i opisuje sam izgled tarantule, dakle ima zlatne pruge na koljenima, smeđi karapaks kao i abdomen koji se presijava zlatnim nijansama.

Ova vrsta je terestrijalna što znači da za svoje stanište odabire tlo, dok manji primjerci imaju tendenciju kopanja i pravljenja skloništa ispod razine površine. Odrasle primjerke se u zatočeništvu najčešće (kao i druge terestrijalne tarantule) preporuča držati u terariju dimenzija 40x30x30 cm (DxŠxV) s tresetom debljine 10-ak cm, a uz to im treba osigurati i sklonište u vidu kokosa, umjetnog ili prirodnog cvijeća te, naravno, posudicu s vodom prikladnu veličini tarantule. Dok su još mali preporuča se vlaženje treseta, ali i izrazito dobra ventilacija kako ne bi došlo do razvoja plijesni, grinja ili bakterija koje bi mogle negativno djelovati na tarantulu.

Vrste iz roda Grammostola su najčešće vrlo mirne i ne pokazuju znakove nervoze i stresa osim ako ih se uznemiruje, ali sve uvijek ovisi o pojedinoj jedinki. Zbog svoga mirnog karaktera to je vrsta koja se gotovo uvijek preporuča početnicima.

Iako ih se smatra vrstama koje znaju postiti i par mjeseci, ja osobno do sada nisam imao takvih iskustava, uvijek su zainteresirane za klopu, osim pred presvlačenje. Na početku, dok je bila nekih 1 cm, hranio sam je brašnarima (Tenebrio molitor), a kasnije sam ju počeo hraniti kvalitetnijom hranom – lateralisima (Blatta lateralis koji se smatraju bogatim izvorom proteina i ugljikohidrata s malim udjelom masti) koji su idealni za zdrav i kvalitetan razvoj jedne tarantule.

Razmnožavanje ove vrste je relativno lako te u kokonu nakon uspješnog parenja najčešće bude oko 500 – 600 malaca.

 

Autor: mata biolog

 

 

 

Category(s): Grammostola pulchripes
Tags: , ,

Leave a Reply