Holothele incei

 

Porodica: Theraphosidae
Podporodica: Harpactirinae
Rod: Holothele
Vrsta: Holothele incei (engl. Trinidad Olive)


Rasprostranjenost: šikare i tropske kišne šume otoka Trinidada u Venezueli
Boja: zlatnozelene boje sa tamnim maslinastozelenim prugicama na abdomenu te tamnim maslinastozelenim karpaksom sa zlatnim odsjajem
Veličina: mužjaci maksimalnog raspona nogu oko 5 cm (ima i većih primjeraka), ženke do 7 cm
Životni vijek: ženke do 8 godina
Jačina otrova: medicinski zanemariv

 

Holothele incei se zbog svoje veličine često nazivaju patuljcima među tarantulama. Po boji vrlo slični još jednoj vrsti porijeklom iz Trinidada, Psalmopoeus cambridgei, H. incei su svijetlo smeđe i maslinasto zelene boje sa tamnim maslinasto zelenim karpaksom koji ima zlatnozeleni odsjaj. Dok su maleni, imaju tamnosmeđe vrhove nogu zbog čega izgledaju kao da nose čizmice. U prosjeku maksimalne veličine oko 6 cm, ženke imaju zlaćani odsjaj i spolno sazrijevaju otprilike sa dvije godine starosti. Spolno zreli mužjaci su upola manji od ženki (spolnu zrelost dostižu sa oko 5 cm veličine) te su maslinastozelene boje sa srebrnkastosivim odsjajem, većinom bez uzoraka na abdomenu i tamnosmeđih vrhova nogu.

Holothele incei su većinom sramežljivi, plašljivi, ali ujedno i jako brzi te, zbog nepažnje vlasnika, lako i brzo mogu pobjeći iz terarija. Dok su maleni, neobično su veliki. Imaju jak apetit te čak mogu pojesti i plijen znatno veći do sebe zbog čega rastu vrlo brzo. Ukoliko imaju dovoljno prostora i hrane, H.incei su jedna od rijetkih vrsta tarantula koje mogu živjeti i razmnožavati se u skupinama.

Kako su terestrijalna vrsta, treba im omogućiti 5-7 cm lagano vlažnog treseta za kopanje. Osim toga, strastveni su pletači tako da će cijeli terarij ispuniti tunelima kojim im služe za kretanje i lov, dok će skrovišta raditi uz rubove terarija. Zahtijevaju oko 70%-tnu vlažnost, temperaturu oko 24 stupnja te posudicu s vodom.

H.incei su vrlo zanimljiva, aktivna vrsta tarantula koja može živjeti u skupinama te su savršen dodatak u svakoj zbirci tarantula.

 

Autor: blacid

 

 

 

 

 

Izvor slika:
www.arachnoboards.com

Category(s): Holothele incei
Tags: , , ,

Leave a Reply