Crna Udovica – Latrodectus tredecimguttatus

Rod Latrodectus je kozmopolitski, tj. njegove vrste žive u toplijim dijelovima svih kontinenata.
U Europi, tj. na sjeverozapadu do Normandije, u sredozemnim zemljama, u južnim dijelovima Rusije, u Maloj Aziji, Bliskom istoku i sjevernoj Africi živi naša vrsta crne udovice – Latrodectus tredecimguttatus. 
U Aziji i Australiji živi L. Hasselti. U južnoj Africi najznačajnija je L.Indistinctus, a u tropskim predjelima svih kontinenata živi L.Geometricus.

U našim se krajevima crna udovica nalazi u prirodi od sredine lipnja do rane jeseni. Ona kod nas ne prezimljuje, nego ugiba kad zahladi. U toplijim krajevima, npr. oko Rima i južnije u Italiji i Španjolskoj, pauk prezimljuje u rupama u zemlji. Međutim iako ugiba, pauk ostavi jajašca na zaklonjenim mjestima tj. u tim rupama u zemlji i onda ljepo mladi udovčići izađu iz jaja u prirodu van kad zatopli – krajem svibnja. Paučići dok su mali najprije žive u kolonijama (grupno) i kanibali su (jer su premali da savladaju plijen) tj. hrane se svojom braćom i sestrama koji su slabiji.
Iz jajašca obično više bude ženki . Tijelo paučića je isprva smeđe-crne boje, a pjege su im bijele. Kad malo narastu u sredini pjege pojavljuje se žuto-narančasta mrlja koja se širi tom pjegom i sve je crvenija ali kod mlađih primjeraka se još može vidjet bijeli rub na periferiji pjege.

Spolno zreli mužjaci i ženke pojavljuju se istovremeno, samo sto je mužijak manji i ne naraste veći od 5 milimetara, a crvene pjege su mu okružene bijelim rubom. Znači i mlađi primjerci imaju taj bjeli rub i mužjaci.
Odmah na početku ljeta dolazi do parenja. Oko gnijezda ženka isplete mrežu. Neki tvrde da ženka nakon parenja ubija i pojede mužjaka, dok neki tvrde da mužjak može oploditi više ženki pa onda ugine od iscrpljenosti . Znači od kraja lipnja ili početka srpnja više nema mužjaka pa je od tuda došlo ime “crna udovica” ili u Dalmaciji “crna baba”.
Nekoliko tjedana nakon oplodnje ženka odloži jajašca u kokon. U jednom kokonu može bit i više od 400 jajašca.

Otrovni aparat
Otrovni aparat crne udovice sastoji se od šupljih štipaljki ili helicera, otrovnih žlijezdi i izvodnih kanala. Pauci imaju par helicera koji se sastoje od čvrstog bazalnog članka i tankog trnastog članka. Dvije otrovne žlijezde smještene su u glavopršnjaku, i svaka je tamnim izvodnim kanalom spojena s helicerom koja sa unutrašnje strane vrha trnastog nastavka ima mali otvor. Stijenka žlijezde ima mišićni sloj i pri ugrizu on se stisne i tako istiskuje otrov kroz žlijezde i izvodne kanale. Ali ubrizgavanje otrova je regulirano voljno, tako da pauk može ujesti i bez ubrizgavanja otrova.!!!

Crna udovica ima oko 0.02-0.03 mg suhog otrova. Otrov je bijela bistra tečnost koja sadrži toksalbumine i lipoproteine. Toksičnost tog otrova varira prema godišnjem dobu; hladnoća smanjuje toksičnost otrova jer ga pretvara u kiselinu. 15 je puta jači od otrova čegrtuše, jači je i od otrova kobre, poskoka i velike većine drugih vrlo opasnih zmija. Djeluje na središnji živčani sustav i brzo se širi po tijelu. Za analizu se dobija tako da crne udovice ugrizu vatu, vađenjem iz helicera ili električnim pražnjenjem.

Latrodektizam (otrovanje izazvano ugrizom crne udovice)se ubraja među bolesti koje su najduže poznate medicini. Nakon ugriza (za kojih desetak minuta) javlja se bol, čovjeka obuzima nemir, mišići se grče, stezanje i pritisak u grudnom košu, strašni bolovi. Tijelo ugriženog drhti i znoji se, znoj je hladan i ljepljiv. Zabilježeni su i smrtni slučajevi.

Autor: farafreak

Category(s): Crna Udovica - Latrodectus tredecimguttatus
Tags: , , , ,

Leave a Reply