Hadronyche Sp.

Hadronyche ( versuta , formidabilis)
Familia: Hexathelidae
Subfamilia: Atracinae
Genus: Hadronyche

Prvo o rodu Hexathelidae :

Ti pauci su srednje do velike veličine, s tijelom duljine u rasponu od 1 cm do 5 cm. Tijelo je obično tri puta dulje nego što je široko. Tamno obojeni, u rasponu od crne do tamno metalik plave, sa sjajnim oklopom koji pokriva prednji dio tijela. Kao i ostali pauci vrste Hexathelidae kojima pripadaju, imaju uglavnom duge spinerete, a to se posebno odnosi na A. robustus. Kao i drugi Mygalomorphae, ovi pauci imaju “zube” koji stoje ravno prema dolje i ne prelaze jedni druge. Oni imaju dovoljno otrova u žlijezdama koje se nalaze u cijelosti u chelicerama . Njihovi zubi su veliki i moćni. Iako su relativno mali u odnosu na prave tarantule , s njima se nesmije rukovati bez uzimanja znatne mjere opreza, jer njihovi zubi mogu probiti nokte i meke cipele, cime mogu rezultirati vrlo opasnim posljedicama.Najvise ih ima u Australiji, Novom Zelandu i Aziji.

Vrlo je malo teksta o rodu Hadronyche , pa cu staviti sto sam ” izguglao” :

Proglašen kao najotrovniji pauk na svijetu , Ugrizi su najcesci tijekom ljeta i jeseni kada muzjaci napuštaju svoja skloništa u potrazi za ženkama . Slučajni susreti s lutajućim mužjacima se najčešće događaju u vrtovima,kućama garažama i ostavama ; u dodiru istih sa zemljom ili pukotinama u betonu .

Ugriz je vrlo opasan i moze uzrokovati ozbiljne sipmtome pa čak i smrt , do 13 dana od ugriza.Otrov prvenstveno djeluje na primate ( ljude ) , dok na ostale sisavce kao sto su psi i mačke ne djeluje u tolikoj mjeri te su oni relativno otporni.

Mužjak tzv ” Funnel-Web” pauka je za ljude otrovniji od zenke, iako su istrazivanja na zivotinjama to pokazala drugacije. To je zato sto je otrovna komponenta koja u toliko velikoj mjeri pogada ljudski zivcani sustav , prisutna samo u muzjacima ovog pauka. Simptomi ugriza ovog pauka su : lokalna bol, utrnuce usta, povracanje, abdominalna bol, oticanje i prekomjerno izlucivanje sline.Protuotrov je dostupan i nije zabiljezen niti jedan smrtni slucaj od otkrica istoga 1981. g. Koliko je ovaj pauka otrovan pokazuje testiranje vrseno na misevima.Dok je LD50 ( u tokisikologiji je to : median lethal dose,LD50 tocnije kolicina ili doza otrova potrebna za ubit pola populacije testirane na otrov, najcesce misevi) za A. robustus ( koji je dosad slovio za najotrovnijeg pauka na svijetu) , 3.3 mg/kg, LD50 za muzjaka vrste H.versuta je 0.7 mg/kg dok je za zenku taj broj cak 0.5 mg/kg.Ako znamo da je otrov taipana (Oxyuranus microlepidota) toliko jak da sa svojim Ld50 od 0.025 mg/kg ubije oko 100 ljudi , mozete pretpostaviti koliko je jak otrov ovog pauka.Najotrovniji pripadnici su H.versuta, H.formidabilis i H. modesta.Sad znate da ima puno otrovnijih pauka od a.robustusa i phoneutrie nigriventer.

Autor: ViDO 

Category(s): Hadronyche Sp.
Tags: , ,

Leave a Reply