Coastal Carpet python

U ovu skupinu spadaju najveće zmije među carpet pitonima, narastu od 180-280 cm, a često se dogodi da narastu čak do 4 metra.
Ove zmije u prirodi žive uglavnom na istočnoj obali Australije, točnije priobalni dijelovi Queenslanda i sjeverni dijelovi novog južnog Walesa.
Glavni pripadnik ove vrste je Morelia spilota mcdowelli, a tu su i morfovi kao što su Jaguar, Tiger(Tri-striped) te mnogi drugi.

Terarij i uvjeti držanja

Što se samog terarija tiče teško je napisati točne dimenzije jer terarij treba prilagoditi svakoj zmiji zasebno zbog razlike u veličini.
Ja držim svoju Jaguaricu od 160-170cm u terariju dimenzija 100dx60šx50v,ali sada već razmišljam o preseljenju u veći. Terarij naravno treba biti složen tako da se i najmanja mogućnost za bijeg zmije spriječi jer pretpostavljam da nitko od nas ne bi volio da mu zmija od nekakvih 350-400 cm slobodno plazi po kući.
Uređenje terarija bi po meni trebalo biti čim jednostavnije zbog lakšeg održavanja i bez živih biljaka jer će ih zmije vrlo brzo potrgati. Iako su ovo uglavnom terestrialne zmije, ako im stavimo poneku granu u terarij rado će se penjati po njima, istraživati ili čak i spavati.
U terarij bi bilo dobro staviti nekakav kamen kako bi zmija kada se treba presvući lakše skinula staru kožu.
Skrivališta u terariju se mogu napraviti mada ja smatram da nema potrebe za time jer će zmija ionako naći mjesto u terariju gdje će se osjećati sigurno, a ujedno je lakše uočiti nekakav problem ili vršiti kontrolu zmije ako se ne skriva.

Voda u terariju mora biti dostupna non-stop ,mijenjati je treba 1-2 puta tjedno.
Pročitao sam mnoge tekstove i vodiče za držanje zmija i mišljenja su podijeljena kada se radi o grijanju terarija, pa će tako netko koristiti kabelski grijač, a drugi će pak koristiti spotice ili obične žarulje. Ja osobno koristim spotice jer mi se to čini najjednostavnijim rješenjem za grijanje, a i moja zmija se voli izvaliti ispod spotice i tako ležati satima. Žarulju treba zaštititi jer će se zmija prije ili kasnije omotati oko nje.
Temperatura u terariju bi trebala biti između 28 i 32 u ljetnom periodu te u zimskom 24-27,a vlaga 50-70%.
Hranjenje mladih zmija vrši se svakih 5-7 dana, a odraslih 7-14 dana.

Malo o razmnožavanju

Početkom listopada spustimo malo temperaturu u terariju i pričekamo da mužjak odbije hranu,to bi bio znak da prestanemo hraniti mužjaka i ženku koje planiramo pariti-ostavljamo ih tako do kraja listopada tj.dok nismo sigurni da su ispraznili probavni sustav.
Poslije ovog bitnog djela slijedi postepeno spuštanje temperature na 24-25 stupnjeva danju te 18 noću.Krajem studenog ili početkom prosinca počinjemo lagano dizati temperaturu natrag na normalu i predstavljamo mužjaka ženki.Mužjak i ženka ostaju zajedno tjedan dana,a zatim ih odvajamo na nekih 3 dana kako bi se odmorili,te ih opet stavljamo zajedno na još tjedan dana i time završavamo period parenja i par razdvajamo.
Ženka se presvlači 18-20 dana nakon ovulacije,a zatim 19-25 dana nakon toga polaže 15-30 jaja.
Jaja se inkubiraju na temperaturi od 30 stupnjeva 50-58 dana nakon čega izlaze mladi.

Autor: Rattus

Category(s): Coastal Carpet python
Tags: , , ,

Leave a Reply