Liasis mackloti

Ili Indonezijski vodeni piton u prirodi živi na sjevero-istoku Indonezije,to su srednje velike zmije koje narastu oko 180 cm u dužinu i teže oko 5-8kg (ženke su veće od mužjaka),žive 15-20 godina uz pravilno držanje i njegu.Ove zmije su prilično nervozne dok su mlade pa preporučujem svakome tko ih želi držati da razmisli o tome dali će imati vremena pozabaviti se privikavanjem na ruke kako ta nervoza nebi ostala i kad životinja odraste.

Što se smještaja tiče za odrasle jedinke bi po meni adekvatan terarij bio 150×50/60, ali kao i kod većine gmazova ćim veće tim bolje.Poželjno je mjesto za skrivanje.
Temperatura u terariju bi trebala biti oko 26 stupnjeva u hladnom te do 34 u toplom djelu,a vlaga 60-65 % osim za vrijeme presvlačenja kada je poželjna vlaga oko 75%.

Hranjenje je kao i kod većine zmija,odgovarajući plijen jednom u 7-10 dana,a mladi se hrane svakih 4-5 dana .
Svježa voda im mora biti dostupna stalno,ne samo za piće već i da bi mogli ući u posudu kada im je to potrebno.U slučaju da nemaju mjesto za skrivanje ,a osjete se ugroženo ili se žele skloniti iskoristit će posudu s vodom za skrivanje ili će se ukopati ispod nje .

Eto na kraju još da kažem ove zmije su jako zahvalne za držanje te stvarno rijetko odbijaju hranu,zapravo gotovo nikada.
Što se tiče njihove navodne agresivnosti, mislim da nisu agresivnije od ijedne druge zmije koju sam do sada imao prilike upoznati.
Ova zmija nije nešto pretjerano poželjna kod terarista jer nije nekog atraktivnog izgleda,ali mislim da je baš iz tog razloga meni posebna.

Autor: Rattus 

Category(s): Liasis mackloti
Tags: , , , ,

Leave a Reply