Ljutice

                                                           Koljeno: Chordata
Razred: Reptilia
Red: Squamata
Podred: Serpentes
Nadporodica: Caenophidia
Porodica: Viperidae
Vrsta: oko 228

Ljutice su najrazvijenije od svih zmija.Imaju duge sklopive zube,a neke jamičarke imaju između očiju i nosnica parne jamice osjetljive na toplinu.
Ljutice su rasprostranjene po raznim klimatskim područjima i u usporedbi sa ostalim zmijama bolje podnose hladno vrijeme.Mnoge ljutice žive na visokim nadmorskim visinama ili u pustinjskim područjima s hladnim zimama.
Neke su zabilježene čak sjeverno od polarnog kruga.Ljutice žive na tlu i drveću,a neke se vrste koriste rupama glodavaca kao privremenim skloništima.

Građa tijela

Većina ljutica ima kratko i zdepasto tijelo sa širokom trokutastom glavom i hrapavim preklopljenim ljuskama.
U ustima imaju dugačke otrovne zube te velike otrovne žlijezde.Otrovni zubi kada ih ne koriste,savijeni su uz gornju stranu usta.Ove su zmije uglavnom trome i pouzdaju se u zaštitnu obojenost kako nebi bile zamiječene.Toplinska osjetila su najnaprednija kod jamičarki.Koristeči se toplinskim jamicama,ne samo da mogu osjetiti prisutnost već mogu odrediti smjer i daljinu plijena.
Čegrtuše imaju jedinstvenu “napravu” za upozoravanje u obliku čegrtaljke na kraju repa.

Otrov

Većina ljutica lovi iz zasjede,bace se na žrtvu otvorenih usta i ugrizu je dugačkim otrovnim zubima,probijajući krzno ili perje te dosežu zubima vitalne organe.Otrov se razlikuje među vrstama,ali obično sadrži proteine koji razbijaju krvne stanice uslijed čega dolazi do unutarnjeg krvarenja.Otrov je relativno sporog djelovanja,pa ga ljutice ubrizgavaju u velikim količinama.

Razmnožavanje

Iako neke ljutice polažu jaja,većina koti žive mlade.Ženke zadržavaju oplođena jaja u tijelu i često se sunčaju tjekom dana kako bi ubrzale njihov razvoj.Mnoge se vrste pare svakih dvije pa čak i tri godine,a vrijeme kada se ne pare koriste za hranjenje kako bi nadoknadile izgubljenu tjelesnu težinu.

Autor: Rattus

Category(s): Ljutice
Tags: , ,

Leave a Reply