Morelia viridis (Chondro python) Green tree python

CITES-B

Ovo su oko 1,80m duge zmije,uglavnom zelene,rijeđe plave sa bijelim,žutim ili smeđim mrljama (postoje i neke varijacije no ove dvije boje su osnovne).Tijelo im je trokutastog oblika,senzori za toplinu smješteni su iznad gornje usne no za razliku od recimo Regiusa povučeniji su prema straga.

Držanje:

Terarij bi trebao biti visok sa horizontalnim granama(bar 5cm debelim),treba imati na umu da će ovaj piton izabrati najvišu granu u terariju pa grane treba smjestiti tako da budu dovoljno udaljene od rasvjete,izvora topline kako nebi došlo do opekotina.Skrovišta bi bilo dobro napraviti također visoko kako bi se imitiralo rupe u drveću u kojima se skriva u prirodi.
Terarij je potrebno prskati dva puta dnevno sa mlakom vodom kako bi postigli vlagu 70-80%.Poželjna temperatura bi bila 25-35 stupnjeva,te 35-40 na hot spotu,noćna temperatura je između 20 i 25 stupnjeva.

Hrana:
Hrane se uglavnom pticama i glodavcima

Razmnožavanje:

Spuštanjem temperature na 20-22 stupnja te spuštanjem vlage i kraćenjem dana (oko 8 tjedana) s početkom u listopadu,potičemo parenje.Nakon ovog perioda vraćamo toplinu,vlagu i dužinu dana u prijašnje stanje te slijedi parenje koje se odvija tako da se zmije isprepletu viseći sa grana.
Ženka polaže 5-30 jaja na skrovitom mjestu u terariju-jaja se inkubiraju na 30 stupnjeva,vlaga mora biti visoka,ali na jajima nesmije biti vode.Mladi se legu nakon 6-8 tjedana,boja im je žuta ili crvena sa smeđim mrljama.Kroz godinu dana boja im se mjenja u zelenu,a sa oko dvije godine postaju spolno zreli.

Eto to bi bilo to o ovoj zmiji-još samo da napomenem da su mužjaci u doba parenja prilično agresivni pa se preporuča samo po jedan mužjak u terariju.

Autor: Rattus

Category(s): Morelia viridis (Chondro python) Green tree python
Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply