Udavi i pitoni

Evo da malo napišem o ovim zmijama koje su meni osobno najdraže što se tiče zmijskoga svijeta.
Informacije za ovaj tekst su prikupljene iz raznih literatura te podataka koji su mi bili na raspolaganju putem interneta.

Građa tijela:

Lubanja ovih zmija je teža i čeljusti čvršće nego kod zmija kao što su guževi,guje i ljutice.Sačuvale su nekoliko značajki životinja s udovima od kojih potječu (ostaci kostiju stražnjih udova tj.zdjelice,te kod većine vrsta ostaci stražnjih udova u obliku malih trnova).

Davljenje:

Kada zmija pronađe plijen,omota se oko njegovog tijela,svaki put kad žrtva izdahne zmija pojača stisak.Na kraju žrtva ugiba od gušenja-bilo zbog nemogućnosti uvlačenja zraka ili jer srce ne može pumpati krv.Kada je plijen mrtav zmija popušta stisak i počinje tražiti njegovu glavu,tu stranu guta prvu oslobađajući zatim ostali dio plijena.

Razmnožavanje:

Jedna od najznačajnijih razlika između udava i pitona je razmnožavanje.Udavi kote žive mlade(s mogućom iznimkom jedne vrste) dok pitoni polažu jaja.
Pitoni su jedna od rijetkih vrsta zmija kod kojih je prisutna roditeljska briga (ženka se omata oko jaja kako bi ih zaštitila od mogućih grabežljivaca).

Držanje:

Obzirom da svaka od zmija ima svoje potrebe ja sam odlučio napisati ukratko o Indijskom pitonu(za sada)-

To je masivna zmija koja može dostići dužinu 5-7 m,potrban joj je velik terarij(najbolje cijela jedna soba) sa velikom posudom tj.bazenom za vodu jer ove zmije vole obitavat u vodi.Temperatura se kreće od 27 u hladnijem djelu pa do 40 stupnjeva u toplijem dijelu terarija (hot spot 35-40),noćna temperatura bi bila poželjna između 22 i 25.Preporučljivo je prskati terarij svaki dan jer ove zmije imaju potrebu za visokom vlagom(oko 80,85%)

Razmnožavanje:

U razdoblju od listopada do prosinca zmije hranimo manje,smanjujemo temperaturu na oko 23 stupnja i vlagu spuštamo na 70% te dan kratimo za 4 sata (tako ih držimo 6 tjedana-za to vrijeme bi bilo dobro da par bude razdvojen).
Nakon ovog perioda zmije je potrebno kvalitetno nahraniti te im vratiti temperaturu i vlagu nazad na normalu.Slijedi parenje-4 tjedna nakon sparivanja ženka prestaje jesti – 2-3mjeseca nakon parenja poliježe jaja (obično 15-55 komada).
Jaja se stavljaju u inkubator na temperaturu od 30-32 stupnja te nakon 60-75 dana izlegu se mladi.
Autor: Rattus

Category(s): Udavi i pitoni
Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply